Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Bangladeša

Valsts Austrumāzijā.

Galvaspilsēta - Daka.
Iedzīvotāji - 142 miljoni (2010.g.). 8.apdzīvtākā valsts pasaulē.
Karogs - apstiprināts 1972.gadā. Uz zaļa fona attēlots sarkans aplis. Zaļā krāsa simbolizē islāmu, bet sarkanais aplis - uzlecošu sauli kā neatkarības simbolu.
Himna - vārdu un muzikas autors ir Rabindranats Tagore.

Lielākā daļa Bangladešas teritorijas atrodas 12 m zem jūras līmeņa, tādēļ pastāv uzskats, ka applūdīs 50% teritorijas, ja jūras līmenis celsies par 1 m.

Vēsture. Līdz 1947.gadam bija Lielbritānijas kolonija, bet pēc tam to iekļāva Pakistānā kā Austrumpakistānu.
Neatkarības iegūšana. 1971.gada 26.martā neatkarību pēc kara ar Rietumpakistānu, ieguva no Indijas atdalījusies Bengālija (saukta arī par Austrumpakistānu), kas tagad pazīstama ar nosaukumu Bangladeša. No Indijas uz Bengāliju dodas tūkstošiem bēgļu, bet otrā virzienā – 1,6 miljoni.

1970.gadā Bangladešā (toreizējā Austrumpakistānā) notika ļoti spēcīga vētra,kurā gāja bojā vairāk nekā pusmiljons cilvēku.

Trešais indiešu–pakistāņu karš (1971.g.). Indija turpina pastāvēt uz savu varu pār Kašmiru, atsakās no referenduma. Šis konflikts abas valstis novedis burtiski uz kodolkara sliekšņa.
1971.gadā starp Indiju un Pakistānu sākās bruņots konflikts pēc tam, kad Indija bija atbalstījusi Avami Līgas politiku Austrumpakistānā (tagad Bangladeša). Bangladeša atdalījās un kļuva par neatkarīgu valsti pēc spīdošas Indijas uzvaras konfliktā.

Čitagongas dumpis. Aptuveni 12 gadus pēc miera līguma parakstīšanas ar cilšu nemierniekiem Bangladeša beidzot izvedīs savas karaspēka daļas no dienvidaustrumu kalnu rajoniem. Oficiālie Bangladešas varas pārstāvji paziņojusi, ka karaspēka kontingents – trīs kājnieku bataljoni un 35 drošības nometnes – tiks izvests no Čitagongas kalniem, un tā būs lielāka armijas izvešana no šī reģiona kopš 1997.gada miera līguma parakstīšanas. Vairāk nekā 8500 karavīru un nemiernieku zaudējuši dzīvību 20 gadus ilgajos nemieros. Dumpinieki cīnījušies par lielākajām autonomijas tiesībām izrakteņu bagātajā kalnu joslā, mēģinot arī izraidīt no reģiona bengāliešu imigrantus, kuru izmitināšanu cilšu rajonos atbalstījusi valdība. Karaspēka izvešana sāksies nekavējoties un tā jāpabeidz līdz septembra nogalei, paziņojuši Bangladešas Aizsardzības ministrija. Valdība arī sola amnestiju visiem Čitagongas kalnu joslas dumpiniekiem, kuri paši noliks ieročus. 

Aplūkojamie objekti.
      Koksabazāra. Pasaulē garākā pludmale - 125 km (garāka tomēr esot kazino pludmale Brazīlijā - 250 km). Tā bija nominēta iekļaušanai Jauno pasaules brīnumu sarakstā.

Ceļojumu apraksti.
Māris Bērziņš. No Bangladešas ceļojuma piezīmēm.