Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Baltais lācis

Ursus maritimus.
Saukts arī par polārlāci vai leduslāci.

Lielākais sauszemes plēsējs, divas reizes lielāks par Amūras tīģeri.
Leduslāci var sastapt piecās valstīs Arktikā, un viena no tām ir Krievija, kur lielais dzīvnieks mitinās pašos ziemeļos.

Apraksts. Garums - 3 m. Skausta augstums - līdz 1,5 m.
Svars - līdz pat 550 kg.
Pārvietojas pa sauszemi ar ātrumu līdz 30 km/st., bet peld ar ātrumu līdz 6,5 km/st. Aizbēgt cilvēkam no polārlāča nav iespējams.
Dzīvo Arktikas ledus laukos un piekrastē. Tas ir pilnībā pielāgojies skarbam, aukstam klimatam. Plēsēja desmit centimetru biezais tauku slānis saglabā ķermenī siltumu tik labi, ka infrasarkano staru fotogrāfijās lāču dzimtas pārstāvji uz ledus ir gandrīz nemanāmi.
Mūža ilgums - 20-25 gadi, nebrīvē sasniedz pat 40 gadus.
Apraksts: 5 cm biezs kažoks ar ļoti blīvu pavilnu, āda ir melnā krāsā, acis brūnas, nagu garums 5-7 cm. 3-4 cm biezs ir zemādas tauku slānis (tas pasargā lāci no aukstuma un atvieglo peldēšanu). Baltā lāča aknās ir tik daudz A vitamīna, ka cilvēks tās nevar lietot uzturā.
Tēviņi ir poligāmi, mātītes ļoti rūpējas par mazuļiem. Grūtniecība ilgst 230-250 dienas. Jaundzimušais lācēns dzimst ap Ziemassvētkiem, ir ap 30-35 cm garš un sver ap 750 g.

Skaits. Savvaļā dzīvo ap 20-25 tūkstošu balto lāču (zinātnieki uzskata arī, ka šobrīd pasaulē varētu būt 22 000 līdz 31 000 leduslāču), no tiem 5-7 tūkstoši dzīvo Krievijas impērijas teritorijā. Svalbārā ir ap 3000 leduslāču populācija.

Pārtika: vienā ēdienreizē notiesā ap 5-7 kg gaļas, pogainos roņus, bārdainos roņus, valzirgus. Tā galvenais iztikas avots ir roņi, tādēļ tie lielu daļu sava laika pavada ūdenī.

Apdraudošās briesmas - pārmērīgas medības un globālā sasilšana. Klimata pārmaiņu dēļ ir apdraudēta tā eksistence, un tieši ledus segas sarukšana apgrūtina tās cīņu par izdzīvošanu. Samazinoties dzīvnieku dabiskās vides platībai, tie pārvietojas tuvāk cilvēkiem, meklējot barību māju pagalmos un pat pilsētu izgāztuvēs.

Aplūkojamie objekti.
Kanādas pilsēta Čērčila ir vienīgā vieta pasaulē, kur ir ierīkots īpašs cietums polārlāčiem.
Lēnijas Rīfenštālas aktieri-leduslāči lentē "SOS – leduskalns." 

Saites.
Lāči.