Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Boils, Roberts (?–1691.g.)

Darbība. Nicīgi izteicās un rakstīja par alķīmiju, lai gan īstenībā slepeni ar to nodarbojās. Savas atskaites viņš pierakstīja sarežģītā šifrā izmantojot latīņu, sengrieķu un senžīdu alfabētu. Tās bija simtiem lappaspušu garumā. Ir tapis skaidrs, ka Boils ticēja filozofu akmens esamībai. Savas dzīves laikā viņš pielicis ne mazums pūļu, lai tiktos ar alķīmijas adeptiem, kuriem, kā viņš uzskatīja, bija zināms šis pulvera noslēpums. Nav zināms, vai viņam tas izdevās.
Boils galu galā usgāja to, ko sauca par „smalko” dzīvsudrabu alķīmiskam pielietojumam, taču tā arī nepavēstīja kā t pagatavojis. Pēc savas nāves 1691.gadā Boils sava „sarkanā pulvera” porciju nodeva savam draugam Džonam Lokkam, filozofam un karaliskās biedrības loceklim. Lokks daļu porcijas nodeva tālāk – draugam seram Īzakam Ņūtonam, kurš no 1703.gada ieņēma Karaliskās biedrības prezidenta posteni.
Klasiskajā ķīmijā pazīstams kā Boila likuma atklājējs.

Darbi.
Kāds nepublicēts dialogs. Tajā Boils apgalvo, ka „sarkanais pulveris” ir pagatavots un glabājas pie izredzētajiem. Tie to izmanto ne tikai zāļu līdzekļu radīšanai un pamatmetālu pārvēršanai zeltā, bet arī saziņai ar pārdabiskiem spēkiem.  

Saites.
Alķīmija un alķīmiķi.