Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Celsijs, Anderss (1701.-1744.g.)

Celsius.

27.11.1701.–25.04.1744.

Zviedru astronoms, fiziķis.

Zinātnieks uzrakstījis vairākus darbus astronomijā, ģeofizikā un fizikā.

A.Celsijs piedalījās meridiāna mērīšanas Lapzemes ekspedīcijā (1736.-1737.g.), tā dodams lielu ieguldījumu ziemeļu teritoriju pētniecībā.

14 gadus bijis astronomijas profesors Upsalas universitātē. Pēc atgriešanās no polārajiem apgabaliem, Celsijs uzsāka aktīvu darbu Upsalas astronomiskās observatorijas organizācijā un būvniecībā un 1740.gadā (1741.gadā to nodibināja?) kļuva par observatorijas direktoru, šai amatā nostrādādams 14 gadu. Viņš precīzi izmērījis vairāk nekā 300 zvaigžņu spožumu.

1742.gadā Zviedrijas karaliskajai zinātņu akadēmijaipiedāvāja 100 grādu temperatūras skalu, kurā par 0 grādiem tika pieņemta ūdens vārīšanās temperatūra, pastāvot normālam atmosfēras spiedienam, bet par 100 grādiem – ledus kušanas temperatūra. Skalas iedaļas vērtība bija 1/100 šīs starpības. Tomēr vispārpieņemtais teiciens, piemēram, «plus 21 grāds pēc Celsija» neattiecas tieši uz zviedru zinātnieka skalu. Celsijs ar nulli apzīmēja ūdens vārīšanās punktu, bet ar skaitli 100 - ledus kušanas punktu.

Pēc Celsija nāves zinātnieks Kārlis Linnejs ierosināja apgriezt skalu otrādi, un tagad mēs lietojam šāda veida Starptautisko praktisko temperatūras skalu, ko izveidoja un apstiprināja Starptautiskā mēru un masu komiteja, ņemot par pamatu Celsija un Kelvina principus.

16 savus zinātniskas darbības gadus veltījis ziemeļblāzmas pētniecībai. Tādejādi viņš novērojis sakarību starp kompasa adatas novirzi un ziemeļblāzmas intensitāti. Pareizi secinājis, ka ziemeļblāzmas daba saistīta ar magnētismu.