Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Cionas Valsts dabas parks

Zion National Park.
Vecākais dabas parks Jūtas pavalstī ASV.

Atrašanās vieta. Jūtas pavalstī. 

Vēsture. Tiek lēsts, ka pirmie iedzīvotāji šeit apmetušies jau pirms 12 tūkstošiem gadu. Nacionālo parku šeit izveidoja prezidenta V.H.Tāfta laikā, 1909.gada 31.jūlijā.

Apraksts. Cionas Valsts dabas parks ir vecākais Jūtas pavalstī, 24 km garumā un izslavēts ar dzīvās dabas daudzveidību – putni, ķirzakas, grauzēji, stirnas, arī lielie tarantuli.
Parka augstākais punkts ir 2600 m uz kuru iet Angels Landing taka.
Brjūsa kanjons. Tajā var sekot indiāņu un pirmo iekarotāju takām, apbrīnot iespaidīgas klintis dažādās krāsās (piemēram, rozā), kā arī baudīt iespaidīgo kanjonu mežonīgo skaistumu.
Pinkrīkas aiza. Pine Creek Canyon. Iespaidīgs skatu punkts - Canyon Overlook. Arī elpu aizraujošs skatupunkts - Horseshoe Bend.

Aplūkojamie objekti.

"Šaurums." (The Narrovs) Brienamā taka, viena no ASV dabas parku pērlēm. atrodas Nortfolkas Jaunavas (North Folk Virgin) upē, kas plūst cauri The Narrows kanjonam, un parka apmeklētāji var to apskatīt, brienot pa upes gultni. Upes dziļums variē no pāris centimetriem līdz pat aptuveni metram. Pirms doties uz šo brienamtaku nepieciešams apmeklētāju centrā iepazīties ar informāciju par laika apstākļiem. Lietus parka apkārtnē var izraisīt pēkšņus plūdus vai ūdens līmeņa paaugstināšanos. Ja laika apstākļi ir atbilstoši, kāpj bezmaksas autobusā (parka iekšienē auto satiksme nav atļauta) un brauc līdz pieturai Temple of Sinawava.
"Pārsvarā upes gultne ir klāta lielākiem vai mazākiem akmeņiem, retāk ar smiltīm, tādēļ basām kājām gājienu ir ļoti grūti izbaudīt. Informācijas centrā var iznomāt speciālus hidroapavus un nūjas drošākai iešanai. Protams, der arī slēgtas sandales, vai arī dabas skaistuma dēļ var upurēt savus apavus, kā to dara lielākā daļa parka apmeklētāju. Vasaras vidū ūdens ir pietiekami silts, lai tajā varētu komfortabli pavadīt trīs vai vairāk stundas.
Takas garums nav noteikts, informācijas bukletā bijis minētas, ka maksimums tā tās iziešana var prasīt līdz astoņas stundas, bet parasti tās esot aptuveni divas ar pusi stundas gājienā turp un tikpat atpakaļ. Šai pastaigai iesaku ieplānot kopā trīs līdz četras stundas. Pirms doties ceļā jānodrošinās ar dzeramo ūdeni un jāparūpējas par telefonu un citu ūdeni nemīlošu ierīču drošību. 

Ir arī citas parka takas, piemēram, "Angels Landing," ja nav bail no augstuma. Iet uz parka augstāko virsotni - 2600 m augstumā.

Saites.
Jūtas pavalsts.
Dabas parki.