Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Ciete

Ciete ir svarīgākais ogļhidrātu avots uzturā. Pēc savas ķīmiskās dabas tā pieder pie polisaharīdiem.

Ciete nešķīst ūdenī, un organisms to tieši neasimilē. Gremošanas sulu iedarbībā tā sašķeļas vienkāršākās vielās (dekstrīnos). Cietes sašķelšanās gala produkts ir glikoze, kas iesūcas asinīs. Kā rezerves barības viela ciete rodas augu zaļajās lapās un pēc tam uzkrājas graudos, augļos, bumbuļos un sakneņos. Tā piemēram, kviešu graudos ir līdz 65% cietes, rīsos – līdz 75%, kartupeļu sausnā – līdz 75% u.tt. Sildot cieti ar ūdeni, rodas klīsteris. Glikoze, kas rodas cietes sagremošanas procesā, nonāk asinīs pakāpeniski un uz ilgu laiku nodrošina organismu ar ogļhidrātiem.

Hemmes apmetnē Jordānijā, kas datējama ar 8500.g.pmē., paņemtajos paraugos konstatētas mikroskopiskas cietes granulas, kas bija pielipušas pie akmeņiem, ar kādiem augus saberza miltos. 

Cietes hidrolīzē iegūst glikozi.

Saites.
Glikoze.