Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Džoiss, Džeimss (1882.-1941.g.)

James Joyce.
Īru rakstnieks.

Dzīvesgājums. Dzimis 1882.gada 2.februārī.
1904.gadā pametis Īriju, saraudams saites ar ģimeni, katoļu baznīcu un īru sabiedrību, dzīvojis Itālijā, Francijā un Šveicē.
Džoiss bijis viens no medernisma ciltstēviem literatūrā. Viņa darbi, īpaši "Uliss," sekmējuši dekadentisko tendenču izplatīšanos Rietumu literatūrā.
Miris 1941.gada 13.janvārī. 

Darbi.
"Kamermūzika."  1907.g. Pirmais publicētais darbs, dzejoļu krājums.
"Dublinieši." 1914.g. reālistiskā stāstu krājumā atainoti īru mietpilsoņu dzīves vērojumi.
"Mākslinieka portrets jaunībā." 1916.g. varoņa iekšējās dzīves atklāsmē pirmoreiz izmantota apziņas plūsmas metode.
"Uliss." 1922.g. Tiek uzskatīts par XX gs. nozīmīgāko darbu britu literatūrā, vienlaikus arī par garlaicīgāko darbu literatūrā. Arī izmantota apziņas plūsmas metode, tajā tēloti vienīgi objektīvi īstenības atspulgi personāžu apziņā un zemapziņā: viņu domu un jūtu plūsma, acumirkļa iespaidi, nejaušas asociācijas. Džoisa nodoms bijis parādīt modernā cilvēka pretrunīgo psihi, tāpat Rietumu civilizācijas krīzi salīdzinājumā ar antīko civilizāciju. "Ulisa"  saturu traucē izprast episkā tēlojuma principu noliegums, komplicētā simbolika, autora eksperimenti literārās valodas jomā. Grāmata ir pilna asprātībām, jokiem, vārdu spēlēm, muzikālu skaņu virknēm, dažādiem valodu stiliem un vienlaikus - ļoti precīzu saturu. Tādēļ to iztulkot citā valodā ir gandrīz neiespējami.
Grāmatas pirmizdevums parādījās 1922.gadā Parīzē, kur to izdeva Silvijas Bīčas grāmatu veikals "Shakespeare and Company." Latviski tulkojis Dzintars Sodums (1922.-2008.g.) Zviedrijā 50.gados, tas iznāca 60.gados Zviedrijā.
"Finegana modināšana." 1939.g. Autora pēdējais darbs.  Freidisma ietekmē atspoguļota cilvēka apziņa un zemapziņa starp pusnomodu un sapņiem, vērojams pilnīgs formas sairums.