Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Deņikins, Antons (1872.-1947.g.)

Krievu ģenerālis. Cīnijās Krievijas pilsoņu karā pret lieliniekiem Dienvidkrievijā un Kaukāzā.

Kaujas ar Deņikinu. Beidzis ģenerālštāba akadēmiju.
Kopš 1916.gada ģenerālleitnants.
I Pasaules kara dalībnieks. Komandējis armijas daļas Rieteņu un Dienvidrieteņu frontēs.
Par dalību ģenerāļa Korņilova akcijās arestēts.
Pēc Korņilova nāves stājās Brīvprātīgo armijas galvgalī.
Baltgvardu armijas virspavēlnieks, kas pretojās lieliniekiem Pilsoņu karā.

Karagājiens uz Maskavu (1919.g.). 1919.gada augustā Deņikins deva pavēli par vispārēju uzbrukumu, kura gala mērķis bija Maskavas ieņemšana. Pret šo karagājienu kategoriski iebilda barons Pjotrs Vrangelis
1919.gada oktobrī baltā ģenerāļa Antona Deņikina armija tuvojās Maskavai no dienvidiem. Avangardu veidoja virsnieku elites vienība drozdovci (no vienības komandiera uzvārda), kas bija pazīstami ar savu drosmi un nāves nicināšanu. Sarkano vara Krievijā karājās mata galā. Arī pret Deņikinu tika nosūtītas latviešu vienības, un Ļeņina režīma liktenis izšķīrās kaujās pie Orlas un Kromiem. Deņikina armijas uzbrukums turpinājās divas nedēļas, pēc tam balto spēki izsīka, un strēlnieki piespieda tos bēgt.

А командующий советским Южным фронтом Александр Егоров позднее отмечал, что Деникин и его окружение не учли ни обширность территории, где планировалось наступление (и которую надо было контролировать), ни имевшиеся в их распоряжении силы (достаточно ограниченные).

Однако тот же Егоров подчеркивал, что опасность наступления Деникина не следовало преуменьшать. И в самом деле, в сентябре-октябре 1919 года советское руководство всерьез готовилось к подпольной работе, а некоторые правительственные учреждения начали эвакуировать в Вологду.



Но тем не менее, Московский поход белых провалился. Причем последствия этого провала оказались фатальными для белого движения. В начале 1920 года с большим трудом был удержан Крым — но по сути, окончательное поражение было просто отсрочено на несколько месяцев.


Так в чем же причины провала? О некоторых из них было сказано выше — недостаток сил при одновременной необходимости контролировать обширные территории. Именно по этому рейд отрядов Нестора Махно по тылам ВСЮР был таким успешным. А чтобы ему противодействовать, командованию белой армии пришлось еще и снимать с фронта дополнительные части.

Еще одна причина — провал переговоров с поляками. Деникин был категорически против признания независимости Польши. А Юзеф Пилсудский, соответственно, был против какой-либо помощи белым. И вообще склонялся к тому, что их победа в противостоянии с большевиками нецелесообразна с точки польских интересов. В итоге он санкционировал перемирие с большевиками.



Советское правительство заключило перемирие и с Симоном Петлюрой. И, таким образом, смогло перебросить освободившиеся силы на борьбу с армией Деникина.

Все это привело к тому, что в конце октября 1919 года белые потерпели поражение в боях под Орлом. Дальнейшие несколько месяцев были чередой непрерывных поражений ВСЮР. О походе на Москву белые более не помышляли.

viņu starpā attiecības bija saspīlētas.
1920.gada 4.aprīlī ģenerālis A.Deņikins nodeva Krievijas Dienvidu Bruņoto spēku (Вооруженныe силы Юга России) komandiera posteni P.Vrangelim. Vrangelis mēģināja labot priekšgājēja kļūdas, lai gan pat teorētiski tādas iespējas vairs nebija.


Pēc viņa armijas sakāves 1920.gadā emigrēja.

Saites.
Krievi.