Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Dzimumu līdztiesība

Matriarhāts. Esot vecs kā pasaule. Matriarhāts kā jēdziens tika definēts tikai XIX gs. otrajā pusē. Tam par pamatu bija sievietes spēja dzemdēt.
Tikai neolīta laikā esot saskatīta sakarība starp dzimumaktu un grūtniecības iestāšanos. Līdz ar to sievietes esot zaudējušas vadošo lomu sabiedrībā un iestājies patriarhāts.

Senajā pasaulē. Senajā Grieķijā un senajā Romā sievietēm nebija ļauts ne balsot, ne liecināt.

Viduslaiki. Pat apgaismības laikmeta filozofs Žans Žaks Ruso uzskatīja, ka pilnīgi dabiska ir sievietes pakļaušanās vīrietim.

XIX gs. Dzimumu nevienlīdzība ASV XIX gs. vidū kļuva jau nepanesama: mašīnbūves strādnieki ir panākuši 10 stundu darba dienu, tikmēr sievietēm manufaktūrās joprojām bija jāstrādā pa 16 stundām dienā.
1857.gada 8.martā šūšanas uzņēmumu strādnieces izgāja Ņujorkas ielās, pieprasot līdzvērtīgu attieksmi.

8.marts. 1910.gadā sieviešu konferencē Kopenhāgenā ar kaismīgu runu uzstājās Klāra Cetkina. Runā viņa aicināja iedibināt Starptautisko sieviešu dienu, kas simbolizētu sieviešu cīņu par līdztiesību. Kopš 1914.gada šo dienu atzīmē 8.martā – atceroties sieviešu demonstrāciju Ņujorkā.
1917.gadā tikai 4 dienas pēc karavīru sievu un māšu pretkara demonstrācijas Pēterpilī, no troņa atkāpās cars Nikolajs II. Demonstrācija notika 8.martā jeb 23.februārī pēc Gregora kalendāra, ko PSRS svin kā Armijas dienu.

Sieviešu balstiesības.
Vācija – 1919.gads.
Francija – 1944.gads.
Itālija – 1946.gads.
Lihtenšteina – 1984.gads.

XX gs. 60.gados tika izvirzīti jauni mērķi – novērst diskrimināciju kultūras, sociālajā un politiskajā sfērā.
1968.gada 8.septembrī feministes Ņujorkā publiski dedzināja krūšturus, bet Skandināvijā joprojām pieprasa tiesības nevalkāt krūšturus publiskajos baseinos.
1979.gadā ANO pieņēma Konvenciju par diskriminācijas izskaušanu pret sievietēm. To nav parakstījusi Somālija, Irāna, Sudāna. Toties ASV un Vatikāns to nav ratificējušas.