Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Dervazas krāteris

Vietējie iedzīvotāji to dēvē par "elles vārtiem" vai "šķīstītavas vārtiem."

Milzīgs ar gāzi pildīts dobums Turkmēnijas Karakumā pie Darvezas ciema (350 km no Ašhabadas, apmēram 90 km no Erbentas kišlaka), kas deg jau vairāk kā 40 gadus. Vietējie iedzīvotāji to sauc par "elles vārtiem." 

Vēsture. Ar gāzi pildīto 20 m dziļo pazemes dobumu uzgāja padomju ģeologi 1971.gadā. Kad tie uzsāka urbšanu, urbšanas platforma, visa aparatūra un transports iegāzās 70 m diametra dombumā., bet cilvēki incidentā necieta.
Lai novērstu šīs kaitīgās gāzes noplūdi, kura varēja nodarīt ļaunumu vietējo iedzīvotāju veselībai, ģeologi nolēma to aizdedzināt, jo speciālisti uzskatīja, ka tai vajadzētu sadegt dažās dienās. Tomēr, pretēji gaidītajam, ka gāze sadegs un uguns nodzisīs, tā turpina degt līdz pat šai dienai. Tā kļuvusi par sava veida "mūžīgo uguni" un nu deg jau vairāk kā 40 gadus.
Reizēm liesmu mēles paceļas pat 10-15 m augstumā, atblāzmu var redzēt desmitiem kilometru tālu. Neviens nezina, cik miljardi kubikmetru vērtīgās dabasgāzes šajā laikā ir sadedzis, bet mēģināt apdzēst liesmas pagaidām neviens nav uzdrošinājies.
2004.gadā Dervazas ciemu evakuēja.
2010.gada aprīlī degšanas vietu apmeklēja Turkmēnijas prezidents Gurbanguls Berdimuhamedovs un pieprasīja kavernu aizbērt - tā traucējot gāzes ieguvei šai rajonā. Tomēr līdz pat šim brīdim nekas nav darīts.
Taču tagad šajā "ellē" uzdrīkstējies nolaisties pirmais cilvēks.Šis cilvēks ir 44 gadus vecais Džordžs Kuruniss – pasaulē plaši pazīstams piedzīvojumu meklētājs no Toronto, Kanādas, kurš tagad ir pirmais, kam izdevies nolaisties 100 pēdu dziļumā, kur temperatūra ir 1000 grādi pēc Celsija. Kuruniss krāterī pavadīja 15 minūtes, un medijiem paudis sajūsmu par šādu unikālu ekspedīciju. „Es biju vietā, kur neviens cilvēks vēl nav spēris kāju. Tā bija sajūta, it kā es izkāptu uz kādas jaunas planētas, jo pat uz Mēness taču ir bijis krietni vairāk cilvēku,” - priecājās piedzīvojumu meklētājs. Šo Kurunisa ekspedīciju sponsorējis izdevums ‘National Geographic’, bet pats viņš vada raidījumu ‘Angry Planet’, kurā redzams, kā piedzīvojumu meklētājs nolaižas dažādos vulkānos un gigantiskās alās, „medī” orkānus un nodarbojas ar citām ekstrēmām lietām. Ilgu laiku tika uzskatīts, ka nekas, kas nonāk krāterī, vairs no tā nevar tikt ārā un ikviena dzīva būtne ir nolemta iznīcībai. Kanādiešu drosminieks pierādīja pretējo.

Apraksts. Biedējoši rūcošais krāteris ir 30 metrus dziļš, un tā diametrs ir 60 metri. No zemes dzīlēm nākošā gāze sadalās simtiem mazākās lāpās, no kurām liesmu mēles sasniedz 10 līdz 15 metru augstumu. 

Saites.
Turkmēnija.