Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Divupiešu senatnes lidojumi

Kādā senā šumeru attēlā redzams cilvēks laivā, kas lido starp sauli un zvaigzni. Vai šis attēlojums simboliski vēsta par lidojumiem Visumā aizvēsturiskos laikos? Šis jautājums ir vietā aplūkojot senākos literatūras pieminekļus, kurus radījuši šumeri. Senākie vēstījumi par cilvēku lidojumiem Visumā atrodami eposos par Gilgamešu un Etanu.

Eposa par Gilgamešu septītā plāksnīte vēsta par Enkidu lidojumu Visumā. Par šo lidojumu pirmajā personā stāsta pats notikuma dalībnieks Gilgameša draugs varonis Enkidu. Viņš stāsta, ka četras stundas lidojis dzelžaina ērgļa nagos.
Lūk Enkidu stāstījums: "Viņš man teica: "Skaties lejup uz zemi! Kāda tā izskatās? Paraugies uz jūru! Kāda tā tev šķiet?" Un zeme bija kā kalns un jūra kā mazs ezeriņš. Un no jauna viņš lidoja augstāk, četras stundas aizvien augstāk un sacīja: "Skaties lejup uz zemi! Kāda tā izskatās? Paraugies uz jūru! Kāda tā tev šķiet?" Un zeme bija kā miltu putra un jūra ūdens sile." Stāstījums par Enkidu lidojumu ir neticami precīzs. Kā gan senie hronisti varēja zināt kā mūsu planēta izskatās no Kosmosa? Jo Zeme, no Kosmosa raugoties, tiešām atgādina miltu putras un ūdens dzīļu mozaīku. Ar miltu putru te laikam domāta mākoņu sega Zemes atmosfērā.
Lidojums laikam bija iedragājis Enkidu veselību, jo eposa 8.plāksnītē stāstīts, ka Enkidu mirst no noslēpumainas slimības.

Eposs par Etanu. Etanas vārds minēts šumeru"Valdnieku sarakstā."
Radniecība. Etanam bija dēls Balihs.
Biogrāfija. Etana bija lopu gans, kuru pēc dievietes Inannas ieteikuma dievs Enlils iecēla par Kišas pilsētas valdnieku - šo pilsētu pēc Plūdiem anunnaki uzcēla pēc jauna projekta, nevis vienkārši atjaunoja. Etana tronī kāpa ap 3400.g.pmē. un bija 12. vai 13.valdnieks, kas valdīja Kišā pēc Plūdiem.
Etanas pacelšanās debesīs. Etana tāpat ka Gilgamešs bija populārs episkais varonis. Eposa par Etanu tekstā, kas pierakstīts uz māla plāksnītēm, lielākā daļa nāk no asīriešu ķēniņa Ašurbanipala ( 668.- 626.g.pmē. ) māla plāksnīšu bibliotēkas.
Eposa pirmā daļa vēsta par čūskas un ērgļa vienošanos. Taču čūska piemānīja ērgli un iemeta viņu bedrē. Ērgli izglāba Kišas valdnieks Etana, kurš tajā laikā bija devies "dzimšanas zāles" meklējumos, jo viņa sieva bija neauglīga.
Eposa otrā un trešā daļa vēsta par Etanas pacelšanos debesīs: "...Kad astotais mēnesis bija pagājis, ērglis pameta bedri. Ērglim bija barība: spēku viņam bija kā rēcošam lauvam. Ērglis teica viņam Etanam: "Mans draugs, es gribu tevi uznest Anu debesīs, liec savas krūtis uz manām krūtīm, uz manu spārnu lidspalvām liec savas rokas, uz maniem sāniem liec savus sānus!" ...Kad viņš to kādu brīdi bija nesis augšup, ērglis teica viņam, Etanam: "Paskaties, mans draugs, kāda ir kļuvusi zeme, paskaties uz jūru pasaules kalna malā!" "Zeme tagad izskatās kā kalns, jūra ir kļuvusi par strautu!" Kad viņš to vēl otru brīdi bija nesis augšup, ērglis teica viņam, Etanam: "Paskaties, mans draugs, kāda ir kļuvusi zeme!" "Zeme tagad izskatās kā koku stādījums!" Kad viņš to vēl trešo bija nesis augšup, ērglis teica viņam, Etanam: "Paskaties, mans draugs, kāda ir kļuvusi zeme!" "Zeme ir kļuvusi par dārza grāvi!"
Kad viņi pacēlās līdz Anu debesīm un nonāca pie Anu, Enlila un Ea vārtiem, ērglis un Etana reizē pazemīgi metās pie zemes. Taču dzimšanas zāles nebija šajās debesīs. Viņiem bija jāceļas vēl augstāk, līdz Ištaras, māšu dievietes debesīm. Ērglis teica viņam, Etanam: "Labi, mans draugs, es tevi nesīšu līdz Ištaras debesīm: Ištarai, mūsu valdniecei, ir dzimšanas zāle..."
Kad viņš to kādu brīdi bija nesis augšup, ērglis teica viņam, Etanam: "Mans draugs, paskaties lejup, kāda ir kļuvusi zeme!" "No zemes tagad var saredzēt tik vien kā būdu, un plašā jūra ir tik liela kā pagalms." Kad viņš to vēl otru brīdi bija nesis augšup, ērglis teica viņam, Etanam: "Mans draugs, paskaties lejup kāda ir kļuvusi zeme!" "Zeme ir kļuvusi par rausi, un plašā jūra ir tik liela kā maizes groziņš." Kad viņš to vēl trešo brīdi bija nesis augšup, ērglis teica: "Mans draugs, paskaties lejup, kā zeme ir izzudusi!" "Es raugos lejup, kā zeme ir izzudusi, un ar plašo jūru es vairs nevaru mielot acis! Mans draugs, es vairs negribu celties debesīs, dari tā, ka es tieku atpakaļ uz zemes!"
Teksts šajā vietā pēkšņi apraujas. Un var tikai minēt, kas notika tālāk. Visticamāk, ka, tomēr Etana pārvarēja bailes un laimīgi sasniedza sava lidojuma galamērķi. Citādi šumeru "Valdnieku sarakstā" nebūtu minēts Etanas dēla Baliha vārds. Mīts par Etanas pacelšanos debesīs bija labi zināms Tuvo Austrumu reģionā.
Šumeru un babiloniešu cilindrisko zīmogu nospiedumos bieži attēlotas epizodes no eposa par Etanu. Eposa par Etanu vecums ir virs 5000 gadiem. Etanas lidojuma apraksts ir neticami precīzs. Eposā aprakstīts lidojums dažādos augstuma etapos. Anonīmais autors pareizi atzīmējis, ka, palielinoties lidojuma augstumam, mainās Zemes un jūras izmēri - Zeme un jūra kļūst aizvien mazāka, līdz pilnībā izzūd pilota skatienam. No kāda attāluma lidojot Visumā Zeme nav redzama? Es domāju, ka Etana veicis ļoti tālu lidojumu. Par to kur atradušās Ištaras (Inannas) debesis, neko nezinu pateikt. Varbūt Etanas lidojuma galamērķis bija planēta Nibiru? Vai arī viņa galamērķis atradās vēl tālāk - ārpus Saules sistēmas?! Himnā, kas veltīta šumeru dievietei Inannai, rakstīts: "Debesu valdniece: viņa uzvilka debesu tērpu drosmīgi pacēlās debesīs: savā mu viņi lido pāri visām apdzīvotajām zemēm. Valdniece, tu, kas savā mu līksmi šūpojies debesu augstumos, pāri visām esošajām vietām viņa lido savā mu."

Inannas lidojumu maršruti gājuši pāri arī Bālbekas pilsētai Libānas austrumos. Mu - "tas, kas paceļas stāvus gaisā," acīmredzot bija konusveida lidaparāts. Mu rakstu zīme uzkrītoši atgādina raķešu lidaparātu (mu tādā gadījumā bija analogs ēģiptiešu benbens). 

Saites.
Senatnes lidojumi.