Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Endirejas valsts

Kumiku valsts mūsdienu Dagestānas teritorijā.

Vēsture. XVI gs. beigās krievu vojevodas vairākkārt devās karagājienos pret Endireju.
1605.gadā Endirejas ķēniņš sakāva krievu armiju Šurozeņas (Шура-озень) upes grīvā ZA Dagestānā.
1722.gada vasarā krievu ķeizars Pēteris I devās savā Persijas karagājienā un kā pirmā viņa ceļā gadījās Endirejas valsts. karagājiena laikā pie Pētera I vērsās vairāki dagestāniešu valdnieciņi ar lūgumu pieņemt Krievijas pavalstniecībā. Tomēr Endirejas valsts gatavojās karam. Pēteris I uzdeva brigadierim Veterani (Ветерани) ieņemt valsts galvaspilsētu - apdzīvoto vietu Enderi (krievi to sauca par "Andrejeva sādžu" - "Андрееву деревню"). Pirmais ieņemšanas mēģinājums izgāzās - kumiki un čečeni uzbruka Veterani vienībai. pats brigadieris, spriežot pēc visa, apjuka un nespēja mērķtiecīgi izrīkot viņam uzticēto karaspēku. Tādēļ vienība cieta lielus zaudējumus.
Pēcāk kaujas vietā ieradās viel viena krievu vienība pulkveža Naumova (Наумов) vadībā un Enderi tika ieņemti triecienā. Saņēmis ziņu par Enderu krišanu, Pēteris I iesākumā nopriecājās, tomēr kļuva negants, uzzinājis visus cīņas apstākļus. Zaudējumi izrādījās pārāk lieli, pie tam karagājiens tikko bija sācies.
Ar to sadursmes nebeidzās. 1723.gadā Endirejas valstij pēc Pētera I pavēles uzbruka kalmiki. Pēc šī uzbrukuma kādreiz stiprā un plaukstošā Dagestānas valsts nonāca panīkumā.

Saites.
Krievu-persiešu kari.
Dagestāna.