Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Etrusku valoda

Senatnē etrusku apdzīvotajā teritorijā (Etrūrijā) lietotā valoda, patlaban neatšifrēta.

Vieta valodu kokā. Etrusku valodas ģeneoloģiskā izcelsme neskaidra. Tā nepieder indoeiropiešu valodu saimei. Tā kā nav atrasta neviena etrusku valodai radniecīga valoda, nav zināms pie kādas valodu grupās tā piederēja.
Etrusku alfabēts, kurš bija aizgūts no senajiem grieķiem, sastāvēja no 26 burtiem. Etruski rakstīja no labās puses uz kreiso. Pēcāk šo alfabētu no etruskiem pārņema romieši.
I gs. to izspieda latīņu valoda.

Vecums – ap 600.g.pmē.

Atšifrēšanas grūtības. Valoda joprojām nav atšifrēta, neskatoties uz lielajām pūlēm, ko šim mērķim veltījuši daudzi zinātnieki un amatieri. Tāpēc ziņas par to sabiedrību un kultūru galvenokārt smeltas tikai no atrastajiem priekšmetiem, mākslas darbiem, kā arī grieķu un romiešu rakstītajiem avotiem.
Pētnieki ir atšifrējuši ap 300 etrusku vārdu, kas tomēr nepalīdz tiem saprast šīs valodas struktūru. Etrusku tekstus un uzrakstus nav grūti lasīt. Tomēr, kaut arī pētnieki spēj tos lasīt burtu pa burtam un zin katra burta skaņu etrusku valodā, vārdu jēga vēl arvien nav saprotama, nav zināma to priekšmetiskā nozīme.
Izņemot uzrakstus kapenēs, mums nav viņu literatūras un rakstu pieminekļu, jo romieši tos iznīcināja. Tomēr reiz drupās atrada trīs zelta plāksnes – uz divām bija uzraksti etrusku valodā un uz trešās – tulkojums feniķiešu valodā.

Rakstība. Lietots modificēts grieķu raksts. Noteiktā rakstības vēsturiskajā posmā etruski lietoja bustrofedonu.
Līdz šim atrasti vairāk nekā 10 000 etrusku uzraksti laikā no VII gs.pmē. līdz I gs.mē.
Vairums no atrastajiem etrusku valodā rakstītājiem tekstiem ir īsi uzraksti uz kapeņu sienām. Pieci uzraksti sastāv no vairāk nekā simts vārdiem, kāds ducis – no 30 vārdiem.
Etruski parasti rakstīja uz lina vai vaska plāksnēm. Tāpēc lielākā daļa etrusku teksti nav saglabājušies līdz mūsdienām. Viena etrusku linu grāmata tika atrasta aptīta ap senu ēģiptiešu mūmiju.
Vēlākos tekstos izlaisti patskaņi, kas vēl vairāk apgrūtina atšifrēšanu.

Etrusku vārdi. Leksikā aizguvumi no grieķu un latīņu valodām. Uzskata ka tādiem vārdiem kā persona, litera u.c. ir etrusku cilme.

Raksti.
Atrasta stēla ar šobrīd garāko akmenī kalto etrusku uzrakstu.

Saites.
Etruski.