Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Etanols, etilspirts

C2H5OH, etanols, metilkarbinols.
Svarīgākais piesātinātais vienvērtīgais spirts, rūgšanas blakusprodukts.

Fizikālās īpašības. Bezkrāsains šķidrums ar īpatnēju smaržu un asu garšu.
Kušanas temperatūra 114,6oC, viršanas temperatūra 78,37oC, blīvums 789,3 kg/m3.
Labi šķīst ūdenī, organiskajos šķīdinātājos, veido azeotropus maisījumus.

Etilspirts ir narkotiska viela. Ja etilspirtu šķīdina ūdenī, izdalās siltums un samazinās kopējais tilpums. Etilspirta daudzumu šķīdumā parasti norāda tilpuma procentos (izsaka arī grādos; 1o = 1 tilpuma %), nosaka ar spirtometriem.

Ķīmiskās īpašības. Etilspirta molekulas ir stipri asociētas, tas reaģē ar sārmzemju un sārmu metāliem un veido alkoholātus, ar skābēm - ēsterus, ar amonjaku - amīnus. Oksidējas par acetaldehīdu un etiķskābi, katalītiski dehidratējas par etilēnu, etilēteri.

Iegūšana. Etilspirts rodas cukuru rūgšanas procesā. Vecākā etilspirta iegūšanas metode: fermentatīvi raudzē ogļhidrātus saturošus produktus - graudu un kartupeļu cieti, melasi. 
Etilspirtu iegūst arī pārstrādājot koksnes vai arī cita augu materiāla hidrolīzes produktus, piemēram, celulozes ražošanas blakusproduktu sulfītsārmu.
Sintētiski etilspirtu iegūst sērskābes vai citu katalizatoru klātbūtnē hidratējot etilēnu: CH2=CH2 + H2O > CH3CH2OH. Fermentatīvi un sintētiski ražoto etilspirtu (jēlspirtu) attīra no piemaisījumiem rektificējot. Iegūst etilspirtu, kas satur 4,5% ūdens (viršanas temperatūra 78,15oC). Absalūto etilspirtu (nesatur ūdeni) rūpnīcā iegūst, destilējot etilspirta un benzola maisījumu, laboratorijā - ūdeni saistot ķīmiski.
Tehnikā lietojamo etanolu denaturē - pievieno vielas ar nepatīkamu garšu un smaku, iekrāso.

Izmantošana ražošanā. Etanolu lieto sintētiskā kaučuka ieguvē (Ļebedeva metode), organiskajā sintēzē (acetaldehīda, etiķskābes, etilēsteru ražošanā), par laku, krāsu, politūras šķīdinatāju, kosmētiskajā rūpniecībā, medicīnā, pievieno antifrīziem, izmanto alkoholisko dzērienu ražošanā.
Dehidrogenējot etilspirtu iegūst acetilaldehīdu. Rūpniecībā oksidējot etilspirtu iegūst etiķskābi.

Ķīmijā - vīna spirts.

Saites.
Spirti.