Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Elektrostacijas

Iekārtu un būvju komplekss, ko lieto dažāda veida enerģijas pārvēršanai elektriskajā enerģijā.

1882.gadā amerikāņu izgudrotājs T.Edisons uzbūvēja pirmo elektrostaciju centralizētai elektriskās enerģijas ražošanai Ņujorkā.  

Elektrostacijas tipu nosaka primārās enerģijas veids - termoelektrostacijās elektriskās enerģijas ražošanai izmanto siltuma enerģiju, ko iegūst, dedzinot dažāda veida kurināmo. Lai palielinātu TES lietderības koeficientu, TES var papildināt ar magnetohidrodinamiskajiem ģeneratoriem. Retāk izmanto dīzeļelektrostacijas un gāzturbīnu elektrostacijas. Hidroelektrostacijās izmanto upju ūdens krituma enerģiju. Atomelektrostacijās elektrskajā enerģijā pārvērš siltuma enerģiju, kas radusies, ķēdes reakcijās daloties atomu kodoliem. Perspektīva ir kodoltermisko reaktoru izmantošana elektrostacijās.

Kurināmā krājumi pasaulē izsīkst, tāpēc tiek meklēti ceļi citu dabisko enerģētisko resursu izmantošanai. Lielu jaudu var iegūt, izmantojot plūdmaiņu enerģiju. Elektriskās enerģijas ieguvei iespējams izmantot arī vēja enerģiju, Saules enerģiju, zemes siltuma enerģiju, okeānu un jūru ūdens siltuma, kā arī viļņu enerģiju.

Lieljaudas elektrostacijas, kas apgādā ar elektrisko enerģiju lielus rajonus, sauc par valsts rajona elektrostacijām. Autonomās elektrostacijas apgādā ar elektrisko enerģiju atsevišķus objektus, piemēram, kuģus, lidmašīnas. Elektrostacijas, ko izmanto atsevišķu rūpnīcu u.c. lielāku objektu vajadzībām, parasti savieno ar energosistēmu.

      Atomelektrostacijas.
      Ģeotermālās elektrostacijas. Izmanto Zemes siltumu.
      Helioelektrostacijas.
      Hidroelektrostacijas.
      Plūdmaiņu elektrostacijas.
      Siltumlektrostacijas. Termoelektrostacijas.
      Vēja elektrostacijas.

Saites.
Elektrība, elektroenerģija.