Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Etiķskābe

CH3COOH, arī etānskābe.
Piesātināta karbonskābe, viena no svarīgākajām organiskajām skābēm.

Atrašanās dabā. Izplatīta dabā brīvā veidā, arī sāļu un ēsteru veidā.

Fizikālās īpašības. Bezkrāsains šķidrums ar asu smaku.
Bezūdens jeb t.s. ledus etiķskābes kušanas temperatūra - 16,6oC.
Viršanas temperatūra - 118,1oC.
Blīvums - 1049,7 kg/m3.
Labi šķīst ūdenī, spirtos, benzolā.
Etiķskābes tvaiki kairina gļotādu, koncentrēts etiķskābes šķjīdums (vairāk kā 30%) rada ādas apdegumu.

Ķīmiskās īpašības. Vāja skābe, labs šķīdinātājs.
Veido sāļus un ēsterus - tie tiek saukti par acetātiem, halogenīdus, piemēram, acetilhlorīdu.
Hlorējot etiķskābi iegūst hloretiķskābi.

Iegūšana. Rūpniecībā iegūst, oksidējot acetaldehīdu, etilēnu vai etilspirtu, kā arī katalītiski karbonējot metilspirtu. Pārtikā lietojamo ūdensšķīdumu (etiķi) iegūst, raudzējot atšķaidītu etilspirta šķīdumu. Etiķskābi var iegūt arī koksnes sausajā pārtvaicē.

Izmantošana. Lieto krāsvielu, ārstniecības vielu (aspirīns, antipirīns, fenacetīns), smaržvielu (kumarīns, vanilīns), acetona, acetilcelulozes ražošanā, pārtikas rūpniecībā un tekstilrūpniecībā.

Vēsture. Vissenāk pazīstamā skābe.

Etiķskābes savienojumi.
Acetilhlorīds.
CH3COCl. Etiķskābes hlorīds. Bezkrāsains šķidrums ar asu smaku, gaisā kūpošs. Viršanas temperatūra 52oC, blīvums - 1105 kg/m3. Reaģē ar ūdeni, spirtiem, amonjaku, amīniem, veidojot etiķskābes atvasinājumus. Rūpniecībā acetilhlorīdu iegūst no etiķskābes reakcijā ar sulfurilhlorīdu. Izmanto organizkajā sintēzē acetilgrupas ievadīšanai (acilēšanai).

Etiķskābes anhidrīds. (CH3CO)2O, acetanhidrīds. Bezkrāsains šķidrums ar asu smaku. Kušanas temperatūra -73,1oC, viršanas temperatūra 139,5oC, blīvums 1082 kg/m3. Šķīst daudzos organiskos šķīdinātājos. Lēni reaģē ar ūdeni, rodas etiķskābe. Ar spirtiem, fenoliem veido ēsterus (acetātus), ar amīniem - acetamīdus, ar aromātiskiem aldehīdiem - beta-arilakrilskābes (Pērkina reakcija). Etiķskābes anhidrīdus iegūst, katalītiski oksidējot acetaldehīdu, k'arī ketēna reakcijā ar etiķskābi. Lieto acetilcelulozes ražošanā, acilēšanā, par šķīdinātāju organiskā sintēzē.

Etilacetāts. CH3COOC2H5. Etiķskābes etilēsteris. Bezkrāsains, gaistošs sķidrums ar patīkamu smaržu. Viršanas temperatūra 77,1oC, blīvums 901 kg/m3. Slikti šķīst ūdenī, labi - etilspirtā, ēterī. Vājas narkotiskas īpašības. Iegūst no ketēna un etilspirta, no acetaldehīda Tiščenko reakcijā, no etiķskābes un etilspirta H2SO4 klātbūtnē. Lieto par celulozes nitrātu, kaučuku, sveķu, laku šķīdinātāju, pārtikas rūpniecībā - par esenču sastāvdaļu.

Saites.
Acetāti.
Galda etiķis.
Organiskās skābes.