Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Eksorcisms, eksorcisti

Latīniskais exorcismus nāk no grieķu valodas.
Krieviski - Изгнаниe бесовизгнание дьявола.
Maģisks garu un dēmonu zvērināšanas akts, darbības dēmonu jeb ļauno garu izdzīšanai vai atvairīšanai no personām, vietām un lietām, kuras tiek uzskatītas kā to apsēstas, vai viegli var kļūt par to ļaunuma upuriem jeb rīkiem kādu nolūku panākšanai.
 

Vēsture. Eksorcisma rituāli tiek praktizēti visās reliģijās, arī vēl šodien.
Eksorcisti - būrēji kristietībā. Saskaņā ar Eisēbija "Baznīcas vēsturi" (VI, 43.) Romā tolaik bijuši 46 prezbiteri, 7 diakoni, 7 hipodiakoni, 42 kalpotāji un 52 ekzorcisti (būrēji).

No tradicionālajām reliģijām eksorcisma rituālus veic pareizticīgie, katoļi un arī islāmticīgie. Eksorcisma elementi atrodami arī hinduismā un judaismā, kas uzskata, ka ļaunais gars cilvēku atstāj pa kājas mazo pirkstiņu. 

Katoļu eksorcisms. Romas katoļi eksorcisma rituālus reizēm veic arī Latvijā, bet dara to retos gadījumos un slepenībā, publiski par to runā nelabprāt. Baznīca arī neatklāj cik cilvēki Latvijā saņēmuši tāda speciālista palīdzību. Pārsvarā  gan eksorcisms ir parasta lūgšana, kā piemēru minot ainas no Jaunās derības, kurās Jēzus atbrīvoja ļaudis no ļaunā gara.
Katoļu baznīca praktizē mazo un lielo eksorcismu. Mazo var veikt ikviens priesteris bez īpašām zināšanām. Kopš mūsu ēras pirmajiem gadsimtiem eksorcisma rituāls tiek izpildīts pirms kristībām. Lielais ir nopietnāks, to dara īpaši sagatavots cilvēks, kurš pirms tam ilgi mācījies.
galvenais katoļu eksorcists bija Gabriēls Amorts (nesen miris), mēļo, ka savas dzīves laikā noturējis vairāk nekā 180 000 eksorcisma rituālus. esot par ļaunumu nosaucis gan jogu, gan Hariju Poteru.
Patlaban Vatikāna rīcībā esot ap 200 eksorcistu.

Rituāls. Eksorcisma laikā no nelabā atbrīvojamais cilvēks var izpausties kādā neparastā veidā, lai gan tas nav obligāti. Notiek vairākas aizlūgšanas reizes. Reizēm process ilgst gadiem.
Eksorcisma laikā tiek izmantotas psihotehnikas - ritmiskas kustības, skaņas, lūgšanas, hipnoze, suģestija. Eksorcists izsauc un uzrunā garus to slepenajos, īstajos vārdos, ar vārdiem un žestiem pavēl tiem izpildīt savu gribu, liek ļaunajiem gariem atstāt apsēstos cilvēkus, priekšmetus vai vietas.

Āfrikā viens no pazīstamākajiem eksorcisma rituāliem ir tā sauktais ndup festivāls Dakāras piepilsētā (Senegāla), kur garīgi slimos/apsēstos ved no visas Rietumāfrikas.

Mūsdienās eksorcisma rituāls ir ļoti populārs harizmātiskajās sektās. 

Kritika. Kritiķi uzskata, ka šādi rituāli tikai veicina cilvēku garīgo saslimšanu progresēšanu, jo sātans vai dēmoni ir tikai smadzenēs ieperinājušies tēli.

Nospiedums kultūrā.
Grāmata un kinofilma - "Eksorcists." Esot uzņemta pēc patiesiem notikumiem.

Saites.
Garu pasaule.