Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Folsomas kultūra

Folsom.
Nosaukums nācis no Folsomas pilsētiņas Jaunmeksikā, kur tika veikti pirmie šīs kultūras atradumi.

Paleolīta laika kultūra, kas eksistēja Viskonsīnas apledojuma beigās 11-10 tūkstošus gadu atpakaļ Prēriju plakankalnē (tagad ASV) no Kanādas dienvidiem līdz Teksasai un no Klinšu kalnu austreņu nogāzēm līdz Misisipas rieteņu pietekām.

Kultūras raksturojums. Raksturīgi rievaini lapas formas akmens uzgaļi šķēpiem, kas klāti ar nospiedumu retušu, ar gariem atskaldņiem abās pusēs, ieliektām pieslīpētām pamatnēm, diviem dzelkšņiem sānos un otreizēju retušu gar sāniem.

Vecums pēc radioaktīvā oglekļa metodes. Lindenmeijeras apmetne - 10 820+-135; Labokas apmetne (Teksasa) - 9883+-350 gadu.

Folsomas kultūras apmetnes bija īslaicīgas mednieku apmetnes bizoņu aploku vietās. Izņēmums ir Lindermeijeras apmetne Kolorādas ZA daļā senas upes ielejas pamatnē. Tur apmēram 5 m dziļumā tika uziets kultūrslānis ar pavardiem, kamieļu, bizoņu u.c. dzīvnieku kauliem. Tie tika uzieti kopā ar Folsomas tipa akmens uzgaļiem, akmens nažiem, kasīkļiem, gravētiem darbarīkiem, cērtēm, kaula īleniem, krellēm un diskiem ar gravētām malām.

Saites.
Amerikas Savienotās valstis.