Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Filips II Augusts (1180.-1223.g.)

Kāpetingu dinastijas Francijas karalis no 1180. līdz 1223.gadam.

Dzīvesgājums. Dzimis 1165.gada 21.augustā.
1180.gadā kāpa Francijas tronī.

Iekšpolitika. Balstījās uz vidējiem un sīkajiem feodāļiem, kā arī uz baznīcu, vienlaikus izmantojot arī savienības ar pilsētām - ārpus domēņa teritorijām esošajām pilsētām plaši dāļāja komunālās hartas.
Filips II veiksmīgi veica valsts varas centralizāciju. Viņam izdevās lielā mērā ierobežot feodālo aristokrātiju, noņemt tai iepriekšējo neatkarību. To sekmēja gandrīz četrkārša karaļa domēna palielināšana, kas Filipu II padarīja par lielāko feodālu īpašnieku Francijā.
Savācis savā karaļa domēnā lielu daļu franču teritoriju, Filips II veica virkni izmaiņu administratīvajā un finanšu pārvaldē - tika organizēti jauni teritoriāli administratīvi apgabali, radīja Karaļa padomi, paplašināja leģistu funkcijas.

Ārpolitika.
Filips II Augusts III Krusta karā (1189.-1192.g.). 1188.gadā ieviesa īpašu nodokli - „Saladina desmito tiesu,” gatavojoties Trešajam Krusta karam.
Viens no III Krusta kara (1189.-1192.g.) vadītājiem. Piedalījās kopā ar Vācijas karali. Drīz pēc Akras aplenkuma pabeigšanas 1191.gada jūnijā, sastrīdējies ar savu angļu sabiedroto Ričardu I Lauvassirdi, atgriezās Francijā tad, kad karadarbība vēl aktīvi risinājās.
Franču zemju savākšana. 1204.gadā atkaroja angļu karalim Jānim Bezzemniekam Normandiju, bet pēc tam Menu, Tureņu, Anžū, lielāko daļu Puatas. Saskaņā ar līgumu angļu karalis 1206.gadā atteicās no savām tiesībām pār zemēm uz ziemeļiem no Luāras.
Filipa II teritoriālie ieguvumi tika nostiprināti līdz ar uzvarām kaujās pie Larošomuānas un Buvinas 1214.gadā.
Filipa II valdīšanas laikā tika aizsākta arī Dienvidfrancijas apgabalu pievienošana karaļa domēnam.

Filips II bija veikls politiķis un izveicīgs diplomāts. Anglijas karaļa Indriķa II valdīšanas laikā atbalstīja viņa nesaskaņas ar dēliem; ar Indriķi IV sazvērējās kopīgām darbībām pret Ričardu Lauvassirdi; politiskiem mērķiem plaši izmantoja laulības.

Miris 1223.gada 14.jūlijā.

Saites.
Franču karaļi (843.-1824.g.). 
III Krusta karš (1189.-1192.g.).