Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Filipīnu dziednieki

Saukti par hīleriem.

Neķirurģiskas invāzijas dziednieciskas "operācjas," kas raksturīgas Filipīnu, Brazīlijas un vēl dažu reģionu tradicionālai dziedniecībai. Dažreiz to dēvē par "astrālo," "garīgo" vai "ceturtās dimensijas" ķirurģiju.
Vēsturiski hīleru kustība vērsusies plašumā tikai pēc Otrā Pasaules kara (tad Filipīnas kļuva neatkarīgas no ASV). Vairums šādu dziednieku nākuši no kristīgo spiritistu sektu aprindām. Viens no kustības aizsācējiem bijis dziednieks Eleitērijs Terte (Eleuterio Terte) un pēcāk viņa māceklis Tonijs Agpaoa. Viņi tieši tā arī darījuši - no pacientu ķermeņiem izņēmuši audzējus, vistu kājas, dzīvas vardes u.c. priekšmeti.
Kustības pirmsākumos par dziedināšanu neņēma naudu, jo "Kristus ārsteja bez maksas," tomēr vēlāk tas tik stipri komercializējās, ka cenas izauga pat pārsimts dolāru par dažām minūtēm.
ASV varas iestādes pat vienbrīd bija spiestas vērsties pret tūrisma aģentūrām, kas piedāvāja šādas medicīniskas ekskursijas.

Filipīnu dziednieki bieži dodas uz viesizrādēm Eiropā un citur, ir bijuši arī Latvijā.

Operācijas norise. Operācija notiek bez anestēzijas un ķirurģiskiem instrumentiem. Dziednieks pieskaras pacienta ķermenim un it kā iekļūst viņa iekšienē. Ar kailām rokām tas izvelk vēzi vai kādus citus slimības skartos orgānus vai audus. Operācija notiek ātri, parasti vien dažas minūtes. Pēc tās nepaliek rētas.
Reizēm uz rokām parādās asinis. Citkārt tiek rādīti it kā no pacienta ķermeņa izvilkti audi un pat orgāni. Var tikt izvilkti arī svešķermeņi - stila šķembas, naglas, monētas.
Reizēm šādas operācijas veic no attālumā, tomēr tā nav ierasta un plaši praktizēta lieta.
Ir dziednieki, kas ārstē izsaucot astrālos dubultniekus, vai mirušo garus. Slavenais brazīlu dziednieks Ze Arigo apgalvo, ka dziednieka spējas viņam parādījušās pēc tam, kad  viņam parādījies sen miruša daktera Frica gars.

Esot pat astrālie zobārsti un tiekot piedāvātas arī injekcijas astrālās imunitātes stiprināšanai. Klātienē vērojošie mediķi stāsta, ka injekcijām izmantots brūns šķidrums - iespējams, jodu saturošs.  

Dziednieku skaidrojums. Tūkstošiem šādu dziednieku praktizē Filipīnās, un pie tiem dodas milzum daudz pacientu - gan vietējo, gan no ārzemēm.
Metodei ir šamaniska izcelsme. Nospiedošam dziednieku vairumam nav nekādas medicīniskās izglītības, un tāda arī neesot nepieciešama. Tiekot izmantotas īpašas Dieva dotas spējas un paši dziednieki esot tikai starpnieki. Amatu nav iespējams iemācīties, hīleri ir starpnieki, bet ārstē pats Svētais Gars. Intervijās paustais apstiprina tradīcijas šamanisko izcelsmi - hīleri paši nemaz nav gribējuši uzņemties šos pienākumus, tomēr Augstāko spēku aicinājums bijis stiprāks par viņu pašu gribu.
Savos skaidrojumos dziednieki nonāk līdz pat apgalvojumiem, ka šis amats nācis no Lemūrijas laikiem, kas nogrimusi Klusajā okeānā pirms 150 000 gadu.
Gan Filipīnās, gan Brazīlijā lielākā daļa iedzīvotāju ir katoļi. Un tiem pieņemts uzskatīt, ka cilvēku var dziedinšt ar roku uzlikšanu. Varbūt tieši tā ir skaidrojama šādas tradīcijas izplatīšanās tieši šajās abās zemēs.

Kritika. Akadēmiskā medicīna uzskata, ka tā ir nekaunīga krāpšana un ka šāda tipa operācijām nav nekādu efektivitātes pierādījumu. 
Uzskata, ka hīleri apguvuši burvju mākslinieku stiķus un tādejādi māna apmeklētājus.
Burvju mākslinieks Džeimss Randi pats ir nereti atmaskojis šādus krāpniekus. Viņš vērš uzmanību uz faktu, ka slavenais dziednieks Tonijs Agpaoa tomēr savu apendicīta lēkmi devies ārstēt uz slimnīcu. 
Kanādas varasiestādes kādas "viesizrādes" laikā arestēja hīleri Aleksu Orbito, kuru apsūdzēja krāpšanā. Kanādaspolicija ziņoja, ka "audzēji," ko dziednieks izņēma no slimniekiem, bija vistas gaļas gabali.
Tos gadījumus, kad pacienti pēc dziednieka apmeklējuma jutušies labāk, skeptiķi skaidr ar placebo efektu.