Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Grēks

Pirmo reizi pusotra tūkstoša gadu laikā Vatikāns ir pārskatījis nāves grēku sarakstu un septiņiem esošajiem nāves grēkiem pievienojis vēl septiņus, kas atspoguļo mūsdienu laikmeta realitāti. Saskaņā ar jauno koncepciju mūžīgas mokas tagad draud arī par ētikas noteikumu pārkapšanu ģenētiskās modifikācijas jomā, eksperimentēšanu ar cilvēkiem, vides piesārņošanu, sociālās netaisnības izraisīšanu, nabadzības veicināšanu, apsēstību ar bagātību, kā arī narkotiku tirdzniecību.

Katoļu baznīca grēkus iedala piedodamajos un nāvīgajos, kurus var izpirkt tikai ar grēksūdzi un nožēlu. Konkrēta septiņu nāves grēku definīcija nepastāv, bet tradicionāli par tādiem tiek uzskatīti desmit Vecās derības baušļu un deviņu evaņģēlija dieva svētības baušļu pārkāpšana.
6.gs. pāvests Gregors I Lielais definēja septiņu nāves grēku koncepciju, kura Viduslaikos kļuva populāra pēc Dantes Aligjēri "Dievišķās komēdijas" uzrakstīšanas. Saskaņā ar Dantes "Komēdijas" grēku traktējumu, netiek piedota negausība, kūtrums, miesaskāre, lepnība, dusmas, skaudība un alkatība, un par tiem cilvēks nonāk tieši ellē.

Bīskaps Džanfranko Džiroti, kurš vada Apustulisko penitenciāriju (Vatikāna institūciju, kas atbildīga par grēksūdzēm un grēku atlaišanu), atzīmējis, ka pie nāves grēkiem vēl joprojām pieskaitāmi arī abortu izdarīšana un pedofīlija.

Atšķirībā no katoļiem pareizticīgajiem nepastāv noteikta atšķirība starp nāves un piedodamajiem grēkiem. Turklāt pareizticīgie neuzskata, ka cilvēks, kurš miris grēkojot, automātiski tiek pakļauts mūžīgām mokām.

Luterānisms pasvītro mītu par cilvēku vispārējo grēcīgumu. Saskaņā ar luterānisma mācību cilvēki nespēj panākt Dieva priekšā grēku piedošanu ar saviem pašu spēkiem, nopelniem un darbiem, bet tiek attaisnoti tikai ar Kristus žēlastību un "dāvātās ticības" starpniecību. Paši par sevi cilvēki esot spējīgi darīt tikai ļaunu, par visu labo viņiem jāpateicas Dievam. Tomēr luterāņi noliedz kalvinistu "pilnīgo predestināciju." Jautājumā par cilvēka grēcīgumu mūsdienu luterānismā pastāv domstarpības: liberālie luterāņi noliedz vispārēju bezizejas grēcīgumu, bet ortodoksālie pasvītro šo mācības pusi un izmanto to cīņai pret prgresīvo, humānistisko ideoloģiju.

Saites.
Grēksūdze.