Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Grakhs, Gajs

Gajs Grakhs turpināja sava brāļa Tibērija darbību, kas tika ievēlēts par tribūnu 123.g.pmē. Gajs centās ierobežot bagātās aristokrātu senatoru saujiņas varu. Cīņai viņš centās apvienot visus Romas un Itālijas brīvos iedzīvotājus, taču viņu atbalstīja tikai daļa. Viņš panāca, ka atkal sāka dalīt zemi un to dabūja ap 80 000 bezzemnieku.
Senāts apvainoja Gaju mēģinājumā sagrābt varu. Pēc viņa tribūna varas izbeigšanās apbruņotu vergturu un karaspēka vienības uzbruka Grakham un viņa piekritējiem. Par Gaja galvu senāts apsolīja tik daudz zelta, cik tā svērs. Romas ielās norisa īsta kauja, kurā krita pats Gajs Grakhs un 3000 viņa atbalstītāju.
Zemes dalīšanu atkal pārtrauca. Likumdošanu mainīja tā, ka kopienas zemi atkal ļāva pārdot. Zemniecības izputēšana turpinājās.  

Bruts un Kasijs Grakhi bija galvenie sazvē­restībā pret Cēzaru, ko nogalināja 44.g.pmē. Grakhi (brāļi Tibērijs Sempronijs un Gajs Sempronijs) bija ievērojami tautas tri­būni, kas II gs.pmē. centās izdarīt reformas Romas republikā, bet krita par upuriem patriciešu reakcijai.

Saites:
Senā Roma.