Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Golānas augstienes

Apmēram 1200 kvkm liela auglīga teritorija

Vēsture. Izraēlas armija okupēja šo Sīrijas daļu 1967.gada Sešu dienu karā, kas sākās 5.jūnijā. 1967.gada 22.novembrī ANO Drošības padome pieņēma Rezolūciju Nr.242, kura nosodīja žīdu agresiju un pieprasīja izvest Izraēlas armiju no okupētajām teritorijām. Izraēla atteicās to pildīt un kopš tiem laikiem patur augstienes savā valdīšanā.
1973.gadā Sīrija neveiksmīgi centās augstienes atgūt.
1974.gadā tur šaurā joslā tika izvietoti ANO spēki miera uzturēšnai, kas tur atrodas līdzpat šai dienai.
1981.gadā Izraēlas knesets apstiprināja likumu, ar ko žīdu valsts faktiski Golānas augstienes anektēja, jo noteica, ka šī teritorija ir neatņemama Izraēlas valsts sastāvdaļa. Starptautiski tas tomēr netika atzīts. ANO Drošības padome pieņēma rezolūciju, kurā teikts "Izraēlas lēmumam uzspiest savus likumus, jurisdikciju un pārvaldi Sīrijas Golānas augstienem nav likumīga spēka starptautiski."
Golānas augstieņu atdošana Sīrijai ir galvenais jautājums, lai tiktu noslēgts žīdu-sīriešu miers. Pēdējā sarunas šai skarā izjuka 2000.gadā, jo Izraēla tomēr gribēja saglabāt kontroli pār nelielu teritorju gar Tibērijas ezeru. Tāpat Izraēla vēlas, lai Sīrija vairs neatbalstītu Hamas un Hesbollah kustības.
2019.gada 25.martā D.Tramps Baltajā namā parakstīja deklarāciju, ar kuru ASV atzīst Izraēlas kontroli pār okupētajām Golānas augstienēm, pašlaik ASV ir vienīgā tāda valsts.

Apraksts. Šīm augstienēm ir milzīga stratēģiskā nozīme, jo no tām var kontrolēt lielus ūdens resursus. Palaban te apmetušies 18 000 žīdu kolonistu. To augstums ir vairāk par 400 m, un no tām ar artilēriju var apšaudīt visu Izraēlas ziemeļdaļu.  

Iedzīvotāji. Augstienēs izveidotas  vairāk kā 20 žīdu apmetnes, kurās dzīvo apmēram 20 000 cilvēku. Tur dzīvo arī apmēram 20 000 sīriešu, kas pirms pugadsimta nepameta okupēto teritoriju.

Aplūkojamie objekti.
      Kaķu kalns.

Saites.
Sīrija.