Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Gdaņska

Pilsēta Polijas ziemeļos.
Vācu laikā - Danciga.

Vēsture.
Senākais zināmais cilvēka atstātais kultūrslānis te ir datēts ar VII gs.
Senākās rakstiskās ziņas nāk no 997.gada, ko arī pieņemts uzskatīt par pilsētas dzimšanas gadu.
Danciga bijusi viena no varenākajām Hanzas savienības pilsētām.
1627.gada vasarā poļu-zviedru kara laikā zviedru flote uzsāka Dancigas blokādi, caur kuru gāja tirdzniecības līnijas, tostarp arī ar Rečpospoļitu. Rudens beigās Dancigas noliktavās bija sakrājies milzīgs preču daudzums, kas bija jānosūta Rietumeiropas tirgiem. Tādēļ tika nolemts pārraut blokādi. Poļu uzbrukums bija zviedriem negaidīts un zviedru eskadra Dancigas līcī tai brīdī izrādījās sadalīta. Tādēļ poļu eskadrai 1627.gada novembra beigās Olīves jūras kaujā izdevās sakaut zviedru floti pa daļām. Tā bija lielākā polu flotes uzvara jūras kaujā visā Polijas vēsturē.
1919.-1939.gados bija brīvpilsēta.

Arhitektūra. Pilsētas senākā teritorija iedalīta divās daļās. Pirmā un lielākā ir Glo'wne Miasto (arī die Danziger Rechtstadt), ko veidojuši Hanzas tirgotāji XIII gs. pirmajā pusē.
Otra dala patiesi tiek devēta par Vecpilsētu (Starie Miasto jeb die Danziger Altstadt), un tā ir seno amatnieku valstība.
Glo'wne Miasto mazākās ieliņas satek vienā lielā - Garajā ielā (Ulica Dluga) ar tās Garo tirgu (Dlugi Targ).

Aplūkojamie objekti.
Vecpilsēta. II Pasaules kara laikā pilsēta gandrīz pilnībā iznīcināta. Tādēļ "senās" ēkas ir atjaunojumi, kas celti soli pa solim. Piemēram, ir gan XIV gs., gan arī XVI gs. rātsnami. Tas rada vēstures sajukumu.

Garais tirgus (Dlugi Targ). Tirgu ieskaujošie nami ir labs XVI un XVII gs. arhitektūras paraugs - sienu gleznojumi, pulksteņi, vēja rādītāji, pilastri, skulptūras. tornīši u.c. Garo laukumu sāk un noslēdz divas pilnīgi atšķirīgas celtnes: Vecais ratsnams vienā galā un maniersma stilā celtie Zaļie vārti otrā galā, ar kuriem noslēdzas Karaļu ceļš (Garo ielu jau kopš XIV gs. savās ceremonijās izmantoja vācu karaļi).

Senā osta. Motlavas krastā. "Dzērve" (Žurav, vāciešu - Krantor) - viduslaiku ostas celtnis jeb kravu pacēlājs, pilsētas simbols. Celtņa pamati (30 m augsti!) ir vārti, kas kalpo arī kā vārti uz pilsētu. Savulaik no šī cēlējtorņa cēla pat 4 tonnas smagas kravas, arī kuģus, kam bija nepieciešams remonts.
Tajā ir burinieks Galeon Lew, kas būvēts pēc XVII gs. parauga - tūristu vizināšanai.

Malborkas pils. Arī Marienburga. Atrodas apmēram 40 km no Gdaņskas. Lielākais viduslaiku pils komplekss Eiropā, pasaulē lielākais gotiskās pils komplekss, UNESCO sarakstā. To dēvēja par "lielāko ķieģeļu kalnu uz ziemeļiem no Alpiem," bet vēsturnieki - par "viduslaiku Briseli." Komplekss aizņem 21 hektāru zemes.
1309.gadā pils kļuva par Vācu ordeņa lielmestra rezidenci. Te ir Augšpils, Viduspils ar iespaidīgu Lielmestru pili, un Lejaspils.
Ieejas maksa 47,5 zloti (13 eiras). Apskatei nepieciešamas 3-4 stundas.

Olīvas parks. 
Olīvas baznīca.
Ērģeļmūzikas koncerti.

Saites.
Polija.