Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Gundegas, gundegu dzimta

Ranunculus - "vardulēns" (latīņu val.).
Gundegas sastopamas plaši pasaulē - tropu un subtropu zonās, gan arī ziemeļos. Gundegu ģintī iekļauti vairāk kā 800 sugu augi.

Ģintis.
      Adonīsu ģints.

Raksturojums. Parasti gundegas ir daudzgadīgs augs. Latvijā sastopamas ap 15 gundegu sugas un tās gandrīz visas ir indīgas. Latvijas gundegas ir necila izskata un lielākoties uzskatāmas par uzmācīgām nezālēm.

Āzijas gundega. Sauc arī par dārza gundegām. Viena no nedaudzajām gundegām, kas iemantojusi globālu popularitāti kā dekoratīvs augs apstādījumos un floristikā, kur jau kopš XVII gs. priecē ziedu mīļotājaus un tikušas aktīvi selekcionētas - šķirņu skaits mērāms simtos. Tirgoņi reizē ar tulpēm un anemonēm tās atveda no austrumu zemēm - Turcijas un Irānas.
Ziedi var būt vienkārši, gan arī bagātīgi krāsaini - balti, dzelteni, sārti, sārti lillā, koraļsarkani, oranži un arī divkrāsu. Ziedēšanas laiks ir pavasaris, kamēr ir mitrs un vēss laiks. Iestājoties karstam laikam, parasti vasaras otrajā pusē, Āzijas gundegas sāk dzeltēt. Viņu miera periods ir vasara. Pēc ziedēšanas pie katra vecā guma attīstās 2-4 jauni, tā notiek augu pavairošana. 

      Vizbulītes.