Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Globālā sasilšana

Zemeslodes pakāpenisks sasilšanas process mūsdienās.

Galvenais sasilšanas iemesls ir CO2 koncentrācijas palielināšanās, bet pēdējā laikā ir daudz aktīvāka vulkāniskā un seismiskā darbība, kuras rezultātā šīs gāzes daudzums pieaug daudz vairāk, nekā cilvēku darbības rezultātā. Aktivizējas tektoniskā darbība lūzumu zonās. Okeāna sasilšanās rezultātā no ūdens atmosfērā nonāk arvien vairāk CO2, bet, kā to uzsver O.Āboltiņš, tās ir sasilšanas sekas nevis cēlonis.

Tā varētu novest pie galveno okeāna straumju sistēmas palēnināšanās vai pat izzušanas.

Pētnieki un vides aizsardzības organizācijas visā pasaulē katru gadu atgādina par to, ka bišu populācija pasaulē samazinās, ietekmējot vidi mums apkārt. Tas notiek galvenokārt klimata pārmaiņu dēļ. Oglekļa emisijas rada temperatūras izmaiņas, kas, savukārt, veicina biotopu izzušanu un palielina parazītisko ērču un plēsēju skaitu. Lai cīnītos pret šiem jaunajiem kaitēkļiem, pasaulē pastiprina pesticīdu lietošanu. Visi šie faktori ietekmē apputeksnētājus dažādos veidos - sabrūk kolonijas un mainīgais vējš padara apputeksnētāju darbu mazāk efektīvu.

Pētījumu vēsture. Sākot ar XX gs. 60.gadiem japāņu zinātnieks S.Manabe parādīja, kā oglekļa dioksīda daudzuma palielināšanās amosfērā paaugstinātu globālo temperatūru, liekot pamatus pašreizējiem klimata modeļiem. 2021.gadā par šiem pētījumiem 90 g.v. saņēma Nobeļa prēmiju.
Aptuveni desmitgadi vēlāk vācu zinātnieks K.Haselmans radīja modeli, kas sasaistīja laikapstākļus un klimatu, palīdzot noskaidrot, kāpēc uz klimata modeļiem iespējams paļauties, neskatoties uz šķietami haotisko laikapstākļu dabu.  2021.gadā par šiem pētījumiem 73 g.v. saņēma Nobeļa prēmiju.
2021.gada augustā zinātnieki publicēja ANO uzdevumā veiktos pētījumu rezultātus. Tajos apgalvots, ka gaisa temperatūra dekādē 2011.-2021.gadam bijusi par 1,09 Celsija grādu augstāka nekā laikā starp 1850.-1900.gados. Kopš 70.gadiem temperatūra uz Zemes augusi ātrāk nekā jebkurā citā 50 gadu laika posmā pēdejo 2000 gadu laikā. Pagājušie 5 gadi bijuši karstākie kopš 1850.gada. Jūras limeņa celšanās ātrums salīdzinājumā ar 1901.-1971.gadiem pieaudzis gandrīz trīs reizes.

Raksti.
Zinātnieki: emisiju samazināšana neapturēs globālo sasilšanu.
Biodegvielu audzēšana paātrina globālo sasilšanu.
Ojārs Āboltiņš: No leduslaikmeta līdz globālajai sasilšanai.

Saites.
Oglekļa dioksīds.