Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Hullas incidents

Militāra sadursme krievu-japāņu kara laikā, kurā krievu eskadra Ziemeļjūrā netālu no Hullas ostas pārpratuma rezultātā uzbruka britu zvejnieku kuģiem.

Notikumu gaita. 2.Klusā okeāna eskadra (Вторая Тихоокеанская эскадра) gatavojās doties uz krievu-japāņu karadarbības zonu Tālajos Austrumos visai nervozā atmosfērā. Pārgājiena laikā eskadra saņēma vēsti no krievu sūtniecības Kopenhāgenā, ka Ziemeļjūrā esot manīti nezināmi mīnu kuģi.
1904.gadā naktī uz 22.oktobri 2.Klusā okeāna eskadra uzbruka nezināmiem kuģiem Ziemeļjūrā. Kā noskaidrojās vēlāk, eskadras komandieris viceadmirālis Zinovijs Rožestvenskis (Зиновий Рожественский) dodot uzbrukuma pavēli, stipri kļūdījās.  Tonakt bija bieza migla. Transportkuģis "Kamčatka" bija atpalicis no eskadras dzinēja bojājuma dēļ un pieprasīja eskadras atrašanās vietas koordinātes. Burtiski uzreiz pēc tam sekoja radiogramma par nezināmu mīnu kuģu uzbrukumu un parf to kā "Kamčatka" cīnās.
Viceadmirālis Rožestvenskis deva pavēli par eskadras atrašanos kaujas gatavības stāvoklī. Drīz no flagmaņa "Kņazs Suvorovs" pamanīja kādu aizdomīgu kuģi un atklāja pa to uguni, lai gan uzreiz arī saprata, ka kuģis neuzbrūk vis un pārtrauca šaut. Tomēr uzreiz kuģis sāka šaut no otra borta, jo arī tur tika pamanīts kas aizdomīgs. Īstenībā krievu bruņukugis gluži vienkārši atradās britu zvejas kuģu vidū. Tikmēr flagmani ar savu uguni atbalstīja arī citi krievu kuģi.

Incidenta sekas un nozīme. Rezultātā tika nogalināti divi britu zvejnieki un 6 tika ievainoti. Viens britu zvejas kuģis tika nogremdēts, 5 guva bojājumus. Britu presē sacēlās sašutuma vētra, krievu kuģi tika nodēvēti par "mēnessērdzīgo eskadru." 
No "savējo" uguns cieta arī kreiseri "Aurora" un "Ērglis." Uz pirmā smagi tika ievainots matrozis, kurš vēlāk mira.
Krievija cietušajiem izmaksāja kompensāciju, tomēr attiecības abu valstu starpā krasi pasliktinājās - tās nebija diez ko siltas arī iepriekš. Briti uzstāja uz īpašas izmeklēšanas komisijas dibināšanu. Tās darbības rezultātā tika paziņots verdikts, ka incidentā vainojami krievi, kas tomēr rīkojušies cilvēcīgi.

Saites.
Krievu-japāņu karš (1904.-1905.g.).