Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Heirons, Hīrons

Slavenākais no kentauriem, Ahilleja audzinātājs.

Radniecība. Tēvs - Krons.
Māte - nimfa Filira.

Dzīvesgājums.
Heirona piedzimšana. Zirga ķermeni tika ieguvis sava tēva Krona ārlaulības sakarā ar nimfu Filiri. Baidoties no sievas Rējas greizsirdības, krons slēpa savu mīļāko, pārvērzdams to ķēvē. Tas atainojās arī viņa dēlā. Puisēns jau piedzima ar pakaviem, bet atšķirībā no citiem kentauriem bija nemirstīgs.

Heirona dzīve. Heirons saņēmis lielisku izglītību. Olimpa dievi Apolons un Artemīda mācīja viņam ārstniecību, mūziku, vingrošanu, medību mākslu un pareģošanu. Gudrais, taisnīgais, pret cilvēkiem labvēlīgais Heirons izaudzināja vairākas izcilas personības – Ahilleju, Jāsonu un Asklēpiju
viņam piedēvēja izcilas spējas mūzikā un ārstniecībā.
 Kad dievi gribējuši piešķirt viņam nemirstību, Hīrons atteicies, jo uzskatījis, ka dzīve ir pārāk vienmuļa.

Heirona nāve. Uzskatot, ka Heirons ir parasts kentaurs, Hērakls ar saindētām bultām viņu sašāva. Kentaurs cieta tik lielas mokas, ka vēlējās mirt. Viņš lūdza dieviem atņemt tam nemirstību un atdot to Prometejam un arī atbrīvot to. Lūgums tika izpildīts un Heirons mira.

Nospiedums kultūrvēsturē. Saskaņā ar leģendu Heirons izdomājis Zodiaku – zvaigžņu jostu, lai palīdzētu savam skolniekam un argonautu vadonim Jāsonam orientēties jūrā.
Pēc zemes nāves Heirons cerēja ieņemt Strēlnieka vietu, taču bezkaunīgais kentaurs Krots viņu apsteidza. Tādējādi Heironam nācās pārvērsties par citu zvaigznāju – Centauru.

Saites.
Sengrieķu mitoloģija.
Kentauri.