Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Hipogejs

Maltiski - Hypogeum of Ħal-Saflieni.
Hypo – „apakš” un gaia – „zeme” no grieķu val.

Pasaulē senākais apakšzemes megalīts, kas atrodas Maltas salā.

Atrašanās vieta. Maltas salā, vienā no Valletas piepilsētām, netālu no Paolas, Halsaflienas ciemā.

Tūristam! Iespēja gida pavadībā apmeklēt Hipogeju ir jāpiesaka ļoti laicīgi - vismaz mēnesi vai pat pusgadu iepriekš, mūsdienās to dara tīmeklī.

Vēsture. Izveidots Bronzas laikmetā zem zemes apmēram 3000.-3500.g.pmē.
Celtnieki aizvākuši ap 2000 tonnām iežu.
Šim alu kompleksam ir drūma vēsture. Pētnieki še uzgājuši vairāk kā 7000 cilvēku mirstīgās atliekas, kā arī daudz dziļu bedru un pat apbedīšanas kameru.

Atklāšana un izpēte. Alu sistēmu atklāja būvstrādnieki 1902.gadā. Rokot bedri jaunbūves pamatiem tie uzdūrās vairākām apakšzemes telpām, kuras bija teicami veidotas un labi saglabājušās. Būvuzņēmēji atklājumu noklusēja un uzcēla virs tā māju, taču atklājums vienalga nāca gaismā.
"Orākula istaba" uzreiz piesaistīja sev uzmanību ar savu neparasto akustiku. Šai akmens telpā var sadzirdēt neticamus skaņas efektus, kas noteiktā veidā iedarbojas uz cilvēka organismu. Telpā izdotās skaņas rezonē pa visu istabu, bet pēc tam iziet cauri cilvēka ķermenim. Ja zemā vīrieša balsī ko pasaka, tad skaņa izplatās pa visu kompleksu. Citos tembros teiktai apslāpējas.
XX gs. 90.gadu sākumā objekts slēgts apmeklētājiem, jo uzskatīja, ka to izgarojumi bojā objektu.

Apraksts. Ieeja ir caur 1902.gadā uzcelto māju. Zem tās atrodas klintīs izcirstas telpas (mākslīga alu sistēma) trijos stāvos (līmeņos)  kādu 500 kvm platībā un ved ap 12 m dziļi pazemē. Hipogeju veido centrālie koridori un izliektas kameras. Tur ir ejas, dažāda lieluma kambari un nišas. Dažviet augšup slejas kaltas kolonnas, kas balsta galvenās zāles kupolu. Visas detaļas ir nevainojami apdarinātas. Redzamas asas malas sijām – viss skaidrās un noteiktās līnijās. No akmeņainā pamata slejas monolīti bez redzamām salaiduma vietām. Viss komplekss šķiet izveidots no viena gabala.
No vidējā stāva uz apakšējo stāvu ved 7 pakāpieni. Ja te laikus nepasper soli sānis, var iekrist dziļā bedrē, kurai seko vesela virkne vēl tādu pašu bedrīšu. Tās citu no citas atdala augsta siena, veidojot šauru, dziļu telpu. Pēdējā no šīm bedrēm ir četri gandrīz apaļi padziļinājumi, kuros var iekļūt tikai pa šaurām atverēm.
Hipogejā ir brīnišķīga ventilācija, kas uztur nemainīgi vēsu temperatūru. Tādēļ nav skaidrs, kāpēc tūristiem to neļauj apmeklēt.

Vecums. Arheologi uzskata, ka tam ir 5500–6500 gadu.

Atradumi. Uz sienām ģeometriski ornamenti.
Skeleti. Atrasts milzīgs to skaits. Dr.Temistokls Zammits to skaitu lēš uz 6 vai 7 tūkstoši.
Sievietes statuja. Arheologi domā, ka tā varētu būt auglības dieviete.

Hipotēzes.
Maltas akmens laikmeta iedzīvotāju orākuls. Tas tādēļ, ka tā vidējā stāvā ir fantastiska akustika: ja kaut ko čukstus pasaka sienā izcirstajā iedobē, tad balss tiek vairākkārt pastiprināta. Jo zemāks balss tembrs, jo labāk šī sistēma darbojas. Pārsteidzošus rezultātus devuši pēdējie akustiskie pētījumi, kas, sākot no 2008.gada turpinās Maltas salā. Zemas balsis Hipogeja sienu nišās pārtap dīvainās, pakāpeniski izzūdošās atbalsīs un zināmā vietā izrunāti vārdi ir dzirdami viscaur visos trīs megalītiskās apakšzemes būves līmeņos. Daži zinātnieki, atsaucoties uz eksperimentāliem pētījumiem, izteikuši pieļāvumu, ka noteiktu frekvenču vibrācijas Hipogejā patiešām var radīt īslaicīgas izmaiņas cilvēka smadzeņu darbībā (iespējams, izraisīt halucinācijas).

Kapenes.
Dievu eksperimentālā laboratorija.

Saites.
Malta.
Megalīti.