Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Harana

Harrana – pilsētas bībeliskais nosaukums. Carrhae - latīņu rakstībā.

Atrašanās vieta. Atrodas pie Balihas upes Eifratas augštecē, ZR Divupē. Senatnē reģions piederējis pie ZR Divupes, taču jau hetu ietekmes zonā. Mūsdienās liela pilsēta Turcijā, kas saglabājusi savu nosaukumu.

Vēsture. Pēc neveiksmīgas cīņas par varu, šai pilsētā no Ūras ieradās dzīvot Nanna/Sins ar sievu. Dzīvojailgāku laiku, pilsēta tika būvēta līdzīgi Ūrai, padarīdams tās divas ārkārtīgi līdzīgas. Tādējādi pilsēta kļuva par Nannas/Sina kulta centru. Vēlāk ķēniņš/dievs no šejienes aizlidojis debesīs.
Šai pilsētā ceļā no Ūras uz Kanaānas zemi apstājās un apmetās Ābrama tēvs Farra ar ģimeni. Ābrama brālis Harans bijis viens no pilsētas vadoņiem.
Ar šo pilsētu saistās epizode no Vecās Derības. Pravietis Jēkabs, pamodies, Harranas apkaimē ieraudzīja kosmosa kuģi gaisā un kāpnes no zemes uz debesīm. Pa tām tekalēja Dieva Dēli.
Ap 2000.g.pmē. Harrana bija liels tirdzniecības un ražošanas centrs, kas saistīja Austrumus ar Rietumiem.
Minēta arī Ecekiēla grāmatā kopā ar Ēdeni un Asīriju kā garšvielu tirdzniecības centrs. Sinam veltītā svētnīca bija pazīstama visā senajā pasaulē.
Harāniešiem bija pašiem sava reliģiskā sistēma un pat pēc kristietības izplatīšanās viņi joprojām palika pagāni. Viņu reliģijas pamatā bija ticība pārdabiskai septiņu debesu ķermeņu – Saules, Mēness, Merkūra, Venēras, Marsa, Jupītera un Saturna – ietekmei, kā arī zvaigznēm, kam tika ziedots. Harāniešiem tika noliegts pārtikā lietot putnus ar nagiem, ieskaitot baložus.
Arābi-klejotāji pilsētā piekopa „arābu ērgļa” kultu.
Ap 830.gadu teritorija nokļuva musulmaņu ietekmē, taču saglabājās kultūrreliģiskā savdabība. 
Iedzīvotāji pameta pilsētu XIII gs. vidū, kad to nolīdzināja līdz ar zemi Čingizhana mongoļu ordas.

Izpēte. Arheolģiski izpētīt lāga nevar, jo senajā pakalnā uzceltas musulmaņu svētnīcas, un galvenā mošeja atrodas senajā tempļu teritorijā.

Objekti. Daudzas drupas pilsētā saistītas ar Ābrama vārdu.
Nannas/Sina templis. Precīza Ūras tempļa kopija.
Jēkaba aka. Aka uz ZR no pilsētas. Vieta, kur Jēkabs pērnakšņojot tikās ar NLO.

Harrana – zinību centrs. 830.gadā kalifs Al Mamuns izvirzīja pilsētas iedzīvotājiem ultimātu: pieņemt islāmu vai mirt. Taču tie atbildēja, ka ir sabeji (arābu vārds saba nozīmē zvaigznes uzlēkšanu) – Korānā minētā „grāmatas tauta,” kam caur praviešiem bija piešķirtas dievišķās atklāsmes. Islāmā tādām tautām pienācās aizsardzība. Al Mamuns tad nu arī lika pilsētniekiem mieru.
Pilsētā bija labi attīstīta astronomija. Viduslaiku Bagdādē daudzi kalifam kalpojošie astronomi bija no Haranas. Tie rakstīja traktātus par debesu norisēm un tulkoja senos tekstus, kas bija savākti Haranā. Starp rakstiem bija sacerējumi, kas rakstīti Ēģiptē grieķu-romiešu periodā: tajos bija iztirzāta maģija, alķīmija un citas ēģiptiešu zināšanas ko piedēvēja Hermejam Trismegistam. No rakstiem tika izveidots zināšanu korpuss „Hermētika”. Tā Harana tiek uzskatīta par hermētisma dzimteni. 

Pētījumi. Izrakumi šeit norisinājās 50 gadu garumā, bet tos nevar pilnvērtīgi veikt, jo senajā pakalnā atrodas mošejas. Galvenā mošeja atrodas senajā tempļu teritorijā.
Ir nodibināta Harranas universitāte, kas vada izrakumus Sanliurfas pilsētas rajonā.

Objekti. Daudzas no drupām pilsētā saista ar Ābrama vārdu.
Sina templis. Precīza Ūras svētnīcas kopija. Būvēts un pārbūvēts tūkstošgadu laikā. Tā vietā tika uzbūvēta mošeja, kas nu jau arī ir drupās. Slejas tikai viens 40-50 m augsts četrkantīgs tornis, ko islāma laikā izmantoja, lai aicinātu ticīgos uz lūgšanu. Sabeji to esot izmantojuši astronomiskajiem novērojumiem. Tornim ir milzīgi, tagad aizmūrēti vārti. 

Alepas vārti. Atrodas monumentālā sienā. 
Sens māla ciems. Būdiņas bišu šūnu veidā.

Jēkaba aka. Tā atrodas uz ZR no pilsētas. Tā esot tā pati vieta, kur Bībeles pravietis nakšņojot novēroja NLO.

Atradumi.
2 stēlas ar Adadguppi lūgšanu – Adadguppi bija Sina virspriestere. Tekstā uz stēlām teikts, ka Sins aizlidojis debesīs.

Kaut kur pie Sīrijas robežas (iespējams, netālu no Harranas) ir septiņi sabeju tempļi, kas katrs veltīts savai planētai.

Saites:
Hetu kultūras centru saraksts.
Hurrītu kultūras centru saraksts.