Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Indriķis II (1547.-1559.g.)

Francijas karalis no 1547. līdz 1559.gadam.

Radniecība. Tēvs - Francis I.
Vecākais brālis.
Sieva – Katrīna Mediči (ap 1588.g. valdījusi 7 gadus).
Liekas, ka valdījusi 7 gadus pēc sava vīra karaļa Indriķaa II nāves, lai gan nomināli par karaļiem vēlāk skaitījās 3 viņas dēli.
Otrs Nostradama precīzais pareģojums attiecās uz Indriķa II sievu Katrīnu Mediči:
VI, 63 Dāma, kuru atstājis vienu valdīt
Vienīgais, kurš dzisis ar godu.
Septiņus gadus viņa raudās bēdās.
Pēc tam – ilgs mūžs un dižas valdīšanas laiks.

Patiesi, atraitne septiņus gadus valkāja sēras un apraudāja karali. Salīdzinoši ar tā laika vidējo mūža ilgumu, kas bija 40 gadi, karaliene patiesi nodzīvoja ilgi – 70 gadu. Bet par dižo valdīšanu Nostradams laikam uzskatīja Katrīnas Mediči sarīkoto protestantu slepkavību Bērtuļa naktī. Tomēr, ja nebūtu šo septiņu gadu ilgo sēru, pareģojumu varētu attiecināt uz jebkuru karalieni. Pie tam karaliene bija labi pazīstama ar šo astrologa pareģojumu, tādēļ, iespējams, ar nodomu pielāgoja savu dzīvi tam.

Dzīvesgājums. Četrus gadus viņš pavadīja Spānijā kā ķīlnieks.
Kļuvis par karali 1547.gadā, Indriķis II nežēlīgi apspieda protestantus savā valstī. Pie Parīzes tiesas ieviesa "Ugunīgo palātu," kurā spīdzināja ķecerus.
Viņa valdīšanas laikā valdību faktiski vadīja Anns Montmorensijs, kas bija ari karaļa padomnieks.

Ārpolitika. Cīnījās ar Svētās Romas impērijas ķeizaru Kārli V.
Savienība ar turkiem. 1553.gada 15.augustā turku admirālis Draguts ar 60 galērām veica reisu uz Sicīlijas Katāniju un pēc tam uz Bastijas cietoksni Korsikā. Šo cīņu rezultātā viņš ieņēma abas ostas un atbrīvoja 7000 musulmaņu gūstekņu. Militārā operācija pret Sicīlijas karalisti un Dženovas republiku bija daļa no Egejas jūras ekspedīcijas, kas tika veikta pēc franču-turku savienības noslēgšanas. Kā balvu par paveikto Francijas karalis Dragutam nomaksāja 30 000 zelta dukātu nosagrābtajām trofejām. Izpildījis uzdevumu un pilnībā sagrābis Korsiku, turku ģenerālis tā paša gada dcembrī veiksmīgi atgriezās Stambulā.

Nāve. Mira 1559.gadā no bruņinieku turnīrā gūta ievainojuma.
Par šo karali izteica savu pareģojumu slavenais Nostradams, tiesa, tolaik vēl ne tik slavens. Pareģojums izpildījās precīzi un padarīja Nostradamu slavenu. Pareģis teica, ka karalis mirs bruņinieku divkaujā, gūs divus ievainojumus. Karalis un apkārtējie pret pareģojumu izturējās neticīgi, jo kronētas personas divkaujās nepiedalās. Tomēr tā arī sanāca – karalis zaudēja dzīvību bruņinieku turnīrā tieši tā kā teikts Nostradama tekstā: guva divus ievainojumus, pie kam viens no tiem sakropļoja seju un atņēma redzi. Tiesa gan, šādu pat pareģojumu par Henriju II bija jau izteicis cits tā laika slavens astrologs – itālis Luka Gavriko, par kuru nekas nav zināms. Tā, ka iespējams arī plaģiāts. 

Saites.
Franču karaļi (843.-1824.g.).