Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Hičkoks, Alfrēds Džozefs (1899.-1980.g.)

Alfred Hitchcock.
Ģeniāls britu kinorežisors, producents, scenārists un triller un saspens žanru "tēvs."

Radniecība. Sieva - Alma Revila. Vienlaikus arī scenāriste un radošā mūza.
Meita no šīs laulības - Patrīcija, vēlāk uzņēmās tēva filmā "Svešinieki vilcienā."

Dzīvesgājums. Dzimis 1899.gada 13.augustā Londonā, visai kārtīgā ostas maiznieka ģimenē. Bērnībā tēvs palūdza policistus, lai tie, par nelielu pārkāpumu, mazo Alfrēdu ietupinātu aiz restēm uz pāris stundām, tādēļ viņam radās bailes no policistiem, kas to pavadīja visu mūžu.
Ieguva visai labu izglītību, no sākuma Sv.Ignātija Laijolas koledžā, bet vēlāk Londonas universitātē. Papildus viņš beidza vēl arī inženieru-navigācijas skolu.
Sācis profesionālo darbību XX gs. 20.gados Anglijā un pazīstams kļuvis jau tur. Viņa pirmais darbs bija titru mākslinieks 1920.gadā, un tā pienākumos ietilpa zīmēt kartiņas ar kinoaktieru vārdiem. Paralēli savam oficiālajam darbam Hičkoks vēl arī rakstīja filmu scenārijus un asistēja režisoriem.
1925.-1939.gados strādājis Anglijā, kur tika apbalvots ar bruņinieka goda nosaukumu un visi A.Hičkoku sāka saukt par "sēru." Pirmo savu filmu-trilleri "Iedzīvotājs" viņš uzņēma 1926.gadā, bet jau 1929.gadā viņš kļuva par režisoru un autoru pirmai skaņu filmai Britānijā - "Šantāža," kas iemantoja ārkārtīgu popularitāti skatītāju vidū.
II Pasaules kara priekšvakarā 1939.gadā A.Hičkoks devās uz Holivudu, kur arī radījis savus slavenākos darbus.
60.gados A.Hičkoka daiļrade piedzīvoja lejupslīdi, un viņš kļuva par savas TV programmas "Alfrēds Hičkoks piedāvā" vadītāju, to viņš vadīja 10 gadus. programma gan nebija visai populāra ASV, tomēr to pamanīja "jaunā viļņa" režisori Francijā - iedvesmojās no A.Hičkoka idejām un izmantoja tās savos darbos.
Miris 1980.gadā 80 gadu vecumā Losandželosā. Tika kremēts un pelni izkaisīti virs Klusā okeāna.

Daiļrade. Visās viņa filmās bez izņēmuma var atrast viņa bērnu dienu iespaidus un bailes. Tā, piemēram, filmā "Reibonis" galvenā varone tiecas atgriezties laikā, kad viņa bija maza meitenīte, un tas piespiež viņu atdoties vecākam vīrietim, kas spēlē viņa tēva lomu.  Filmā "Neprāts" par galveno maniākāla slepkavas ieroci kalpo kaklasaite, kas simbolizē piederību slēgtai mācību iestādei, kas pati bija A.Hičkokam izsaukusi šausmas un bailes bērnībā. 
Savās filmās A.Hičkoks pieturējās savam stilam - viņa filmas ir gluži vai piebāztas ar vācu ekspresionistu ietekmi. Savas īpatnējās filmu atmosfēras izveidošanai režisors izmantoja dažādus paņēmienus, piemēram, negaidīti skaņu efekti un oriģināla autormūzika. Paši iemīļotākie režisora filmu personāži bija cilvēki, kas kļuvuši par apstākļu ķīlniekiem un nespēj no šādas situācijas izkļūt. Sievietes viņa filmās ir plastiskas un veiklas, savos tēlos tās apvieno vīriešu skaistuma ideālus. Visas filmētās sievietes, panākušas savu, sākušas dumpoties - vēlāk vainas sajūtas dēļ padevušās vai nu mīļākajiem, vai policijai.

Četras A.Hičkoka filmas nominētas ASV Kinoakadēmijas balvai kā "labākā filma," tomēr "Oskaru" saņēma tikai viena - filma "Rebeka."

Darbi. Izveidojis vairāk kā 50 kinofilmu. 
"Iedzīvotājs." 1926.g., viņa pirmā filma.
"Šantāža." 1929.g. Autors un režisors pirmajai skaņu filmai Britānijā, ārkārtīgi populāra skatītāju vidū.
"Apmātais." (Spellbound) 1945.g.
"Sliktā slava." (Notorious) 1946.g.
"Svešinieki vilcienā" (Strangers on a Trains) 1951.g.
"Logs uz sētu." (Rear Window) 1954.g.
"Slepkavības gadījumā uzgrieziet M." (Dial M for Murder) 1954.g.
"Neprāts."
"Vertigo." (Vertigo) 1958.g.
"Uz ziemeļiem caur ziemeļrietumiem." (North by Northwest) 1959.g.
"Psiho." (Psycho) 1960.g. Tiek uzskatīta par viņa slavenāko šausmeni.
"Putni." (Birds) 1963.g.
"Reibonis."

Tehnika. Pielikta bilde 06.11.2022. Nav atrasts 10 lapās.

Saites.
Anglija.