Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Hepatīts

Aknu iekaisums.

Atklāšana un izpēte. Pamatus atklājumam lika 1935.gadā dzimušais virusologs Alters. Zinātniskās karjeras sākumā viņš nodarbojās ar B hepatīta izpēti un vēlāk vadīja darba grupu, kas meklēja veidus, kā samazināt vīrusa pārceļošanas riskus asinspārliešanas laikā. 70.gadu vidū šī zinātnieku komanda atskārta, ka pārliešanas rezultātā lielāko inficēšanās risku rada nevis A vai B hepatīts, bet gan kas pavisam cits, tobrīd medicīnai nezināms. Veicot eksperimentus ar šimpanzēm, amerikāņi spēja identificēt šo vīrusu, ko 1988.gadā nosauca par C hepatītu. Gadu vēlāk viņi savu atklājumu aprakstīja prestižajā žurnālā Science, iniciējot plašākus pētījumus. Vairākiem no tiem līdzautors bija brits Hotons. Šīs publikācija sbūtiski ietekmēja divas desmitgades jaunākā Raisa karjeru, kurš pētīja dzeltenā drudža vīrusu. Viņa 1989.gadā žurnālā The New Biologist publicētais ziņojums palīdzēja radīt vakcīnu pret šo slimību. To pamanīja C hepatīta pētnieki un vērsās pie Raisa ar lūgumu radīt tehniku vakcinas izstrādei pret šo jaunatklāto vīrusu. Amerikānis ķērās pie darba un 1997.gadā radīja pirmo infekciozo C hepatīta klonu eksperimentiem ar šimpanzēm. Tas bija liels solis ceļā uz nāvējošās slimības apkarošanu, ko vēl vairāk pietuvināja Hotona komandas 2013.gada pētījums, kas parādīja, ka no viena vīrusa celma iegūtā vakcīna ir efektīva pret visiem paveidiem.
Tomēr, par spīti ilgstošajiem pētījumiem un nozīmīgiem atklājumiem C hepatīta vakcīna šobrīd vēl ir pirmsklīnisko izmēģinājumu stadijā. 
2020.gadā Nobeļa prēmiju medicīnā piešķīra amerikāņu virusologiem Hārvijas Alteram un Čārlzam Raisam, kā arī britu kolēģim Maiklam Hotonam par nopelniem C hepatīta vīrusa atklāšanā un izpētē. Pateicoties viņu atklājumam tagad ir pieejami ārkārtīgi jūtīgi asinsainas testi, kas daudzviet pasaulē mazinājuši risku saslimt ar hepatītu pēc asinspārliešanas. Viņu atklājums arī veicinājis strauju pretvīrusu zāļu attīstību.

C hepatīts.
Simptomi.
Darbaspēju samazināšanās, slikta dūša, sāpes vēderā, vemšana, bezmiegs, ādas nieze, tumšs urīns, gaiši izkārnījumi, dzelte u.c. Līdz pat 85% gadījumu C hepatīts norit hroniskā formā.
Terapija. Heptīta C standarta terapiju - peginterferonu alfa-2a un ribavirīnu. Vakcīna vēl nav radīta.

Vīrushepatīuts. Botkina slimība.

Raksti.
Jauna ēra hepatīta C ārstēšanā.

Raksti.
Aknu slimības.