Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Hiperaktivitātes un uzmanības deficīta sindroms

Saīsināti - HUDS.

Viens no izplatītākajiem bērnu un pieaugušo mentālās attīstības traucējumiem, kas skar visai lielu iedzīvotāju grupu, pēc dažiem aprēķiniem līdz pat 10% no populācijas. 

Etioloģija un diagnostika. Par spīti tam, ka HUDS tiek pētīts jau aptuveni 100 gadus, zinātniekiem joprojām nav vispāratzīta viedokļa par tā cēloņiem un mehānismu.
Cēloņu skaidrojumā galvenās hipotēzes ir ģenētiskā iedzimtība un ārējie (vides) faktori. Literatūrā, saistībā ar iedzimtības izraisītu HUDS, cirkulē skaitlis 75%, taču tam, šķiet, nav nekāda zinātniska pamatojuma.
Galvenais vides faktors, kas ierosina HUDS varētu būt sen pazīstamais neirotoksīns - svins..
Atsevišķi autori pat apšauba, ka HUDS ir saistāms ar vienu un to pašu, visiem šādi diagnosticētajiem pacientiem identu medicīnisku slimību, uzskatot, ka psihologi un psihiatri bieži zem HUDS "lietussarga" nepamatoti pastumj pārāk atšķirīgus uzvedības traucējumus. Mērenāku uzskatu paudēji atzīst HUDS klīniskos (statistiskos, grupām noteiktos) pierādījumus, taču norāda, ka nepieciešams izstrādāt labākus diagnostikas kritērijus praktiskam pielietojumam katra atsevišķā bērna gadījumā.

Simptomi. Redzamākie HUDS simptomi ir nepietiekama koncentrēšanās spēja, uzmanības piesaistes zudums, impulsivitāte, hiper un hipoaktivitāte, uztveres un runas traucējumi, kā arī asociāla uzvedība, t.sk. iegrimšana atkarībās.

Slimības gaita. HUDS slimnieki rada sociālas problēmas, kas apgrūtina viņu pašu, piederīgo un citu cilvēku dzīvi. Bieži vien to novēršana vai ierobežošana prasa ievērojamu materiālo līdzekļu ieguldījumu.

Terapija. Neirostimulantu izmantošana HUDS terapijā ir pretrunīga. Kā zināms, to farmakoloģiskā iedarbība ir gandrīz identiska kokaīna un amfetamīnu ietekmei uz organismu. Tā, piemēram, 2009. g. 26. janvārī Amerikas Pediatru akadēmijas žurnāls "Pediatrics" publicēja 49 randomizētu, dubultaklo, placebo kontrolētu pētījumu metaanalīzes rezultātus, kas pierādīja, ka tādi HUDS terapijā izmantoti preparāti kā Ritalin (ražo Novartis) un Adderall XR (Shire) bērniem izraisa šausmu pilnas halucinācijas un ar tām saistītas psihozes/mānijas.

Raksti.
Hiperaktivitātes un uzmanības deficīta sindromu, iespējams, izraisa svina piesārņojums vidē.

Saites.
Psihiskās attīstības traucējumi.