Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Icamna

Icamna, Icamnga - „iguānas māja.”
"Tas, kura mājas ir ūdens."

Maiju
 (icu?) galvenais debesu dievs, rakstības un kalendāra radītājs. Dzīvoja mākoņos, parasti attēloja kā sirmu vīru, kura ķermenis klāts planētu simboliem un astronomiskām zīmēm. Reizēm attēloja kā divgalvainu pūķi. 

Vēsturiskā attīstība. Sākotnēji šo dievību uzskatīja par kaimanu vai kaimanu mātīti, ēdamo gliemju un ūdensaugu valdnieku, pavadoni un hipostāzi „dievietei ar bizēm.” Vēlāk Icamna pārtapa par debesu dievību: viņa galva veidoja zemi, bet ķermenis- debesjumu. Veidojās priekšstats par Visumu kā gigantisku māju, kuras sienas veido četri ar galvām uz leju vērsti rāpuļi (kaimani vai iguānas). No šī priekšstata cēlies Icamnas vārds un asociācijas ar četrām debespusēm un krāsu simboliku. Olmekiem Icamna kļuva par vienu no galvenajām dievībām. No viņiem šo dievību pārņēma maiji.

Ikonogrāfija. Icamna ikonogrāfijā tiek attēlots gan kā debesu pūķis (rāpulis + putns + jaguārs), gan kā vecis. I-XIII gs. maiju mākslā parādās neskaitāmi Icamnas antropomorfiski (vecis) un zoomorfiski attēlojumi. Jukatanā daudzu tempļu fasādes bija milzīgas Icamnas maskas. Interesanti, ka Icamna tika attēlots ar ūsam un bārdu, kaut gan pašiem maijiem mati uz sejas neauga.

Icamnas kulta tālāka attīstība. Tālākajā attīstībā Icamnas kults saistījās ar htoniskajiem aspektiem (pazemes uguns, vulkāni, augu valsts), lietus un rasas ūdens dievībām. 
Maiju priesteri radīja sarežģītu mitoloģisku sistēmu, kurā centās apvienot vienā veselumā visus šos vienas dievības aspektus. Icamna kļuva par Visuma radītāju, rakstības izgudrotāju, priesteru kārtu. XVI gs. rakstītajos avotos kā Icamnas sieva tiek minētas gan Iščela, gan dievietes Iščebeljaša un Išasalvoha. 
Icamna kļuva par dievu - maiju pilsētvalstu valdnieku aizbildni. Valdnieku varas atribūti reizē bija arī Icamnas simboli. Pēc spāņu iekarojuma misionāri kristietības popularizēšanas nolūkos Icamnu pielīdzināja kristiešu Dievam.
Džainas sala Jukatānas ZR piekrastē bija Icamnas pēdējā pieturas vieta. Salā bija interesanta svētnīca, kas kalpoja par svēto nekropoli. Atrastas vairākas interesantas statujas un statuetes, cilvēkiem ir zvīņains kombinezons.

Hipostāzes. Icamnam bija daudz hipostāžu:

· Icamna Kavils, kas personificēja ražu,
· Icamna Tuls - sliktu sējumu postošu lietu,
· Icamna Kiničahavs - sauli,
· Icamna Kabs - zemi,
· Icamna Kabuls - pasaules radītājs.

Saites:
Maiji.
Maiju reliģija.