Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Indes, toksīni

Toxikon - "inde" (grieķu val.).

Indīgas olbaltumvielas, kuras galvenokārt veido mikroorganismi, piemēram, stingumkrampju, difterijas nūjiņa, kā arī daži dzīvnieki - skorpioni, čūskas, zirnekļi u.c., un augi.

Varžu inde. Raibvaržu dzimtai (Dendrobatidae) pieder vairāk nekā 175 dažādas Dienvidamerikā un Centrālamerikā mītošas varžu sugas, no kurām lielākajai daļai ir raksturīgs izteiksmīgs un spilgts krāsojums. Liela daļa raibvaržu dzimtas sugu ir indīgas – tās caur ādu izdala indi plēsēju atbaidīšanai. Indei ir paralizējoša iedarbība, kuru medībās izsenis izmantojušas arī indiāņu ciltis, ar to piesūcinot bultu uzgaļus. Senās tradīcijas dēļ raibvaržu dzimtas vardes bieži vien dēvētas arī par bultu indes vardēm.
Raibvaržu inde ir viena no spēcīgākajām indēm dzīvnieku pasaulē. Dzīvniekiem paralīze var iestāties jau, vardi nolaizot, bet, piemēram, Kolumbijas lietus mežos dzīvojošās sugas Phyllobates terribilis inde cilvēkam var būt nāvējoša jau 2 mikrogramu daudzumā. Jāpiemin, ka viens pieaudzis Phyllobates terribilis indivīds satur 200 mikrogramus indes – devu, kas var būt nāvējoša pat 100 cilvēkiem.