Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Ilumināti (1776.-?)

Illuminati.
1776.gadā Ā.Veishaupta Bavārijā dibināta slepena organizācija.

Vēsture. Bavārijas mācītais vīrs Ādams Veishaupts (1748.-1830.g.) izplatīja apgaismības idejas ar slepenā Illuminati ordeņa starpniecību. Pirmie par to rakstīja Džons Robinsons un Abi Ogastēns Baruels. Veishaupts bija Vācijas Ingolštates universitātes profesors. 1772.gadā viņš kā pirmais ārpusbaznīcas pārstāvis tika iecelts par kanonisko tiesību profesoru. 1775.gadā Veishaupts sāka plānot pretdarbību baznīcas autoritārismam zinātnē, izveidojot domubiedru grupu, par kuras oficiālo dibināšanas laiku tiek uzskatīts 1776.gads. V.Šteins savā grāmatā "Tautvaldība" 25.lpp. pie iluminātu dibinātājiem pieskaita arī Frenku un Rotšīldu (Barebergs/Bauers).
Iluminātu aprindās Veishauptu pazina kā brāli Spartaku. Viņš sapņoja par jebkuras reliģijas un monarhijas atcelšanu. Izdeva kādu darbu par Illuminati darbību. Ņemot vērā Veishaupta biedrības darbības vietu, to reizēm sauc par Bavārijas Illuminati.
Veishaupta dibinātā grupa pamazām paplašinājās un kļuva par „Apgaismotajiem” (Illuminati). Pēc šī nosaukuma organizāciju iepazina visa Eiropa, vēlāk arī Amerika. Ar laiku iluminātu idejas pārņēma arī brīvmūrnieki. Tomēr jau 1787.gadā iluminātus izformēja un Veishauptu nosūtīja trimdā.
Sazvērestību idejas piekritēji uzskata, ka tieši tad iluminātu organizācija savu darbu sākusi pa īstam – tā nogājusi pagrīdē un plānojusi varas pārņemšanu visā pasaulē. No XIIX gs. vidus līdz pat mūsdienām nerimst uzskati, ka iluminātiem tas daļēji arī ir izdevies. Tiem pieraksta tādu notikumu autorībā kā franču un krievu revolūcijas, kas mainījušas pasaules kārtību. Patiesais iluminātu mērķis esot pasaules revolūcija, lai izveidotu laicīgu, anarhistisku utopiju, bet kādas fatālas kļūdas dēļ process pagriezies iznīcības virzienā.
XX un XXI gs. ilumināti kļuva par biedu, ko piesauca gan galēji labie, gan galēji kreisie sazvērestības teoriju piekritēji. Tie raksturoja organizāciju kā kliķi, kuras ēna stāv aiz visu valstu valdībām, ar savu aģentu starpniecību vadot valdības un korporācijas, lai radītu „jauno pasaules kārtību.”
Tomēr nav iespējams tā īsti atdalīt masoņus no iluminātiem. Iespējams, ka ilumināti tagad veido brīvmūrniecības kodolu. 

---------------------------------------------------------------

5) 1776.gadā Ingolštātes profesora Ādama Veishaupta un vēl divu izbijušu jezuītu dibinātais Bavārijas iluminātu ordenis pēc 1782.g. brīvmūrnieku kongresa Vilhelmsbādē pārņem vācu brīvmūrnieku ložas un caur ložu "Atkalapvienotie draugi" (Amis reunis) ienāk Francijā. Franču brīvmūrnieki neziņā raksta angļu brīvmūrnieku (kā brīvmūrniecības pamatlicējiem) pārstāvim kongresā ģenerālim Reinsfordam: “Tā kā jūs apgalvojāt, ka brīvmūrnieku mērķis nekad nav mainījies, vai varat droši pateikt, kas šis unikālais objekts [ilumināti] īsti ir? Vai tas ir noderīgs cilvēces laimes tuvināšanai?” Tikmēr Veishauptam tuvu stāvoši ilumināti Bode un Buše pēc "Atkalapvienoto draugu" slepenās komitejas uzaicinājuma 1787.gadā ierodas Parīzē, kur sastop veco iluminātu Mirabo. Kopīgiem spēkiem Amis reunis no samērā mēreni noskaņotu pretvalstiskas idejas izplatošu personu kluba tiek pārvērsts par revolūcijas kalvi. Apvienoto draugu ložas ideoloģijā kabalistiskā misticisma vietā ienāk politiski filosofiskais iluminātisms, kura raksturojumu Vebstere sniedz, citējot virkni autoru, to vidū brīvmūrnieku J. Robisonu: “Iluminātu ordenis atsacījās no kristietības, ieteica ļaut vaļu miesiskiem priekiem, ticēja iznīcībai, patriotismu un lojalitāti dēvēja par šaurpierainu aizspriedumainību, nesavienojamu ar universālo labumu (...) visus valdniekus viņi sauca par uzurpatoriem un tirāniem, visas priviliģētās kārtas par tirānu rīkiem tautas apspiešanai, viņi gribēja atcelt likumus, kas aizsargāja ilgstošā rūpnieciskā darbībā uzkrātus kapitālus un nepieļaut šādu uzkrājumu veidošanos nākotnē, viņu nodoms bija nodibināt vispārēju brīvību un vienlīdzību, neatņemamas cilvēka tiesības. Lai to panāktu viņi nolēma iznīcināt visas reliģijas un morāles normas, tai skaitā sagraujot pat ģimenes un laulības institūtu, bērnu audzināšanu atņemt vecākiem.”

>Iluminantiem. Mana nevardarbīgā programma paredzēja datoru, mob.telefonu u.tml. iepludināšanu un ekonomikas nevardarbīgu pārņemšanu, kad pamatiedzīvotāji būs pārliecināti, ka bez krellītēm nevar iztikt. Bet tā neparedzēja skolu un slimnīcu slēgšanu. Ja pamatiedzīvotāji būs muļķi vai miruši, pār ko tad valdīs? Lūdzu pārspīlējumus novērst. /Golems/

"Mūzikas Iznīcināšanas biedrība nebija saņēmusi nekādas instrukcijas no manis. Nebija nekādas vajadzības slēgt Mūzikas skolas, pilnīgi pietiekami būtu ar atvērtu Jauno Vilni." /Ilumināts/

Saites.
Brīvmūrniecība.