Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Jehovas liecinieki, jehovieši

Angliski - Bible Students.
Starptautiska reliģiska organizācija, ko 1872.gadā nodibnāja amerikānis Čārlzs Rasels, viena no visreakcionārākajām mūsdienu kristiešu sektām, atšķēlusies no adventisma.

Jehovismam ir divi virzieni:
      -  iļjiniskais, krievu cilmes;
      -  raseliešu-ruterfordiešu, amerikāņu cilmes, kura piekritējus tas arī pieņemts saukt par "Jehovas lieciniekiem."

Vēsture. Jehoviešu iļjiniskais virziens (jehovieši-iļjinieši) radies XIX gs. 40.gados. Sektas dibinātājs bija ķeizara armijas štāba kapteinis N.Iļjins. Šīs sektas ticības pamatā bija tēze, ka pasaulē notie cīņa starp Jahvi-Kristu un Jahves nepaklausīgo dēlu Luciferu (sātanu).
Savukārt, sašķeļoties adventistu sektai 1872.gadā, radās raselītu grupa pēc tās dibinātāja Čārlza Teiza Rasela (1852.-1916.g.) vārda. Č.T.Rasels XIX gs. II pusē dibināja biedrību „Sargtornis,” kas vēlāk pārtapa mūsdienu Jehovas liecinieku sektā. Viņš sarakstījis Bībeles komentārus, kuros norāda uz tās saistību ar Lielo piramīdu. "Sargtorņa" biedrība izteikusi dažādus pareģojumus (piemēram, pasaules galu 1874.gadā) un citas muļķības, kas, protams, nav piepildījušās. Ticības mācības ziņā tā sākumā maz atšķīrās no adventistu sektas. Pēc Rasela nāves sektas priekšgalā stājās tiesnesis Ruterfords, bet no 1942.gada sektu vada Knors, ko sauc par "Jehovas liecinieku biedrības prezidentu." Organizācijas centrs atrodas Ņujorkas Bruklinā.

Uzskati. Ticības mācības pamatā ir īpatns kristiešu Svēto rakstu traktējums. Negribēdami nonākt pretrunā ar mūsdienu zinātni, jehovieši neatzīst dažus Bībeles mītus, leģendas un idejas. Piemēram, noraidot Kristus dievišķīgumu, ideju par Kristus izpirkuma upuri, miesas augšāmcelšanos u.tml., viņi pasludinājuši Kristu par "izdaudzinātu garīgu būtni," kas neredzama atgriezusies virs Zemes, lai sagatavotu visu to iznīcināšanu, kuri "pārkāpuši dieva Jahves gribu," un lai "piepildītu Zemi ar uzticīgām, padevīgām radībām." 
Māca saviem piekritējiem, ka Kristus atnākšana esot notikusi 1914.gadā, un tagad tikai turpinās. Jehovas liecinieki uzskata, ka Bībele ir Dieva iedvesmota un ka uz to var paļauties vairāk nekā uz cilvēku izdomātām mācībām. Jehovas liecinieki tic, ka Armagedona kaujā Dievs iznīcinās tagadējās pasaules kārtību un nodibinās Dieva valstību, kurā Dievam uzticīgie cilvēki varēs dzīvot mūžīgi uz zemes; tikai “mazais ganāmais pulciņš” jeb 144 tūkstoši cilvēki nokļūs debesīs un valdīs kopā ar Kristu. Šī Jehovas liecinieku pārliecība tiek pamatota ar Bībeles tekstiem (it īpaši ar Daniēla un Jāņa atklāsmes grāmatās). Jehovas liecinieki, pamatojoties uz Bībeli, noraida virkni ideju, ko bija akceptējušas daudzas vēsturiskās baznīcas, – Svēto Trīsvienību, dvēseles nemirstību, aizkapa dzīvi ar visiem tās atribūtiem - elli, šķīstītavu, grēcinieku mokas u.c. Jehovas liecinieki uzskata, ka Kristus ir Dieva Dēls, bet Tēvs ir augstāks nekā viņš.
Jehovas liecinieki neatzīst Ziemassvētkus, Lieldienas, Vasarsvētkus, valsts simbolu – karoga un himnas godināšanu, noraida militāro dienestu, nepiedalās politiskajā dzīvē (atturas no vēlēšanām), kategoriski noraida smēķēšanu un ir pret donoru asiņu pārliešanu. Vairāk nekā 150 pasaules valstīs Jehovas liecinieki ir izveidojuši 1400 speciālas komitejas saziņai ar slimnīcām, un šo komiteju locekļi informē medicīnas darbiniekus par alternatīvām asins pārliešanas metodēm. 2007.gadā nogalē Latvijā ir apzināti 54 ārsti, kuri bija gatavi sadarboties ar Jehovas lieciniekiem šajos jautājumos.
Jehovieši mainījuši kristietības galveno tēzi un apsola saviem piekritējiem laimīgu dzīvi nevis Viņpasaulē, bet virs Zemes. Viņi apgalvo, ka visa cilvēce iedaloties divās nometnēs: jehoviešos - Jahves dieva piekritējos, nemirstīgajos cilvēkos, "Dieva karaspēkā," un sātaniešos - sātana piekritējos, mirstīgajos cilvēkos, "Sātana karaspēkā." Tie apgalvo, ka drīz pienākšot laiks, kad Jahve atklāti pasludināšot karu sātanam.Šī svētā kara (armagedona) rezultātā pastāvošās valstis, ko it kā dibinājis sātans, iešot bojā un to vietā tikšot nodibināta "dievišķīga" teokrātiska valsts ar dievu Jahvi priekšgalā, un tai valstī varēšot dzīvot tikai  jehovieši.
Jehoviešiem ir aizliegts sākt romantiskas attiecības, ja to mērķis nav stāšanās laulībā. Sludina apsolūtu pacifismu un nesaistīšanos ar valsts organizācijām. Nekontaktējas ar citu konfesiju pārstāvjiem. Nepiedalās vēlēšanās, nestājas partijās, atsakās no obligātā militārā dienesta, nesvin valsts svētkus, pat dzimšanas dienas. Sektas locekļiem iesaka arī neiegūt augstāko izglītību, jo tā varot traucēt ticībai Jahvem.

Skaits. Piekritēju skaits pasaulē ap 8 miljoniem. Atvērti centri 240 pasaules valstīs. 30 valstīs jehoviešu darbība ir aizliegta - Ķīna, Ziemeļkoreja, Saūda Arābija, Irāna, Irāka.

Jehoviešu sekta ir ārkārtīgi konspiratīva organizācija. Tās zemākās šūniņas - pulciņi, kas apvieno 15-20 cilvēku, veido grupas, grupas apvienojas t.s. strefās. Strefas pakārtotas novada birojam, kas vada visas organizācijas darbu no augšas un sniedz augstāk stāvošajiem orgāniem savas darbības mēneša un gada pārskatus. Norādījumus, tāpat arī literatūru tie saņem no sava vispasaules centra ASV. Viss darbs sakaru uzturēšanā starp zemākajām organizācijas struktūrvienībām un ar ārzemju centriem notiek slepeni ar sakarnieku palīdzību.
Galvenā īpašība, ko jehoviešu draudzēs cenšas ieaudzināt, ir paklausība vadībai. jehoviešu sapulces veltītas īpaši tādai audzināšanai, un šīs sapulces tiek sauktas par "teokrātiskām skolām." Sapulces notiek stingrā slepenībā, to lielākā daļa veltīta no Bruklinas saņemto brošūru, grāmatu, žurnālu un instrukciju studēšanai. Notiek divējādas sapulces. Jaunuzņemtajiem notur pārrunas Bībeles skaidrošanā, un tajās piedalās tikai sektas vienkāršie locekļi. Uzticamu, pārbaudītu jehoviešu sapulcēs, kuras paliek nezināmas pat daudziem sektas locekļiem, uzstājas "Jahves kalpi" - sludinātāji, tur nolasa vadošo centru instrukcijas un vēstules.

Kritika. Kristīgie mācītāji norāda, ka virkne aspektu jehoviešu mācībā norāda uz to, ka tā nav kristīgā ticība. Jehovieši noliedz Svēto Trīsvienību, kā arī to, ka Kristus ir patiess cilvēks un patiess Dievs. Kā dievu atzīst vienīgi senžīdu Jahvi.

Jehovieši Latvijā. Latvijā skandālu izsauca gadījums 1996.gada septembrī, kad jehovieši neļāva 17 gadu vecajai Jeļenai Godļevskai pārliet asinis, kā dēļ tā mira Rīgas pilsētas Ātrās palīdzības slimnīcā. Meitene tika ievesta slimnīcā ar smagu iegurņa lūzumu un apmēram 3 litru asiņu zudumu. Paciente un viņas māte pat parakstīja dokumentu, kurā atsacījās no pārliešanas. Stumdu pirms meitenes nāves māte tomēr atsacījusies no saviem reliģiskajiem murgiem, taču bijis jau par vēlu un ap pus diviem naktī meitene nomira.

2 reizes šo organizāciju kā ekstrēmisku mēģināts aizliegt Krievijā (tai te ir ap 170-175 000 sekotāju). Krievijā jehovieši pirmo reizi ir reģistrējušies 1913.gadā. Tās locekļus masveidā izsūtīja uz Sibīriju 1941.-1951.gados. Padomju Savienībā viņus tiesāja pēc kriminālkodeksa 58.panta par propagandu, aģitāciju, kas satur aicinājumus uz padomju varas gāšanu, lika cietumos par atteikšanos dienēt. 2017.gadā sekta Krievijā tomēr tika aizliegta, pasludinot to par ekstrēmistisku. Kopš tā laika aizturēti vairāki desmiti jehoviešu un simtiem izvirzītas kriminālapsūdzības. 

Aplūkojamie objekti.
Netālu no Pēterpils, Solņečnojē atrodas jehoviešu administratīvais centrs ar vēstures muzeja ekspozīciju. Nu jau droši vien vairs neatrodas.

Saites.
Kristiešu sektas.