Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Jeha

Pirmsaksūmiešu Damatas valsts senpilsēta.

Atrašanās vieta. Etiopijā, Tigrajas provincē.

Vēsture. Bijusi pirmsaksūmiešu Damatas valsts galvaspilsēta.
Pamatojoties ar nelielo zināmo Aksūmas perioda (80.g.pmē.–825.g.mē.) arheoloģisko vietu skaitu Jehas apkārtnē, tika pausts viedoklis, ka, reģiona varas centram pirmās tūkstošgades pirms mūsu ēras beigās pārvietojoties uz Aksūmu, Jehas politiski ekonomiskā nozīme mazinājās, tad tagad, apkopojot rezultātus no 2009. līdz 2016.gadam īstenotajam “Sarkanās jūras dienvidu daļas arheoloģiskās vēstures izpētes” projektam (SRSAH), kura laikā tika apzinātas 84 jaunas senvietas, tostarp nozīmīgā Betasamatas senpilsēta, šo pieņēmumu nākas pārskatīt.

Apraksts. Pirmsaksūmas svētnīcu komplekss, dienvidarābu kolonizācijas laikabiedrs. No svētnīcām palikuši vien pamati, artefakti atrodas Adisabebas Valsts muzejā, atrodas pa labi no ieejas – arhitektūras detaļas, statujas un bronzas izstrādājumi.

Aplūkojamie objekti.
Mēness svētnīca. Jeha plašāk pazīstama ar savu sābiešu stilā celto Mēness templi, kas datēts ar 700.g.pmē. un ir senākā virs zemes saglabājusies celtne Etiopijā. Templi veido daļēji saglabājusies, plānā taisnstūra veida vienas telpas (18,5 x 15 m) celtne, kas būvēta no sakrautiem, apstrādātiem smilšakmens blokiem, kuri, sienām slienoties 12 m augstumā, salikti neizmantojot mūrjavu. Tempļa saglabāšanos, iespējams, noteikusi tā vēlākā izmantošana kristiešu baznīcas vajadzībām.
Interesanti, ka Jehas svētnīcas konstrukcijās atrodami akmeņi ar, iespējams, modernas apstrādes pēdām.      

Jehas apkārtnē zināmas daudzas Damatas perioda pilsētas, ciemi un apmetnes, kas kopā veidojušas Melnajā Āfrikā senāko valstisko veidojumu (800.–360.g.pmē.). Lai gan monumentālā arhitektūra, ikonogrāfija un rakstība norāda uz Damatas kulturālajām un, kā liecina gan lingvistiskie dati, gan arī DNS pētījumi, arī etniskajām saiknēm ar Dienvidarābiju.

Saites.
Damatas valsts.
Etiopija.