Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Jalta

Pilsēta tagad krievu okupētajā Krimā.

Vēsture. 1867.gadā Jaltu apmeklēja amerikāņu žurnālists S.Klemenss - vēlākais rakstnieks Marks Tvens.
Pēdējos savas dzīves gadus Jaltā pavadīja krievu rakstnieks A.Čehovs, kur viņš ārstēja tuberkulozi. Jaltā viņš uzrakstīja savas lugas "Ķiršu dārzs" un "Trīs māsas," kā arī 9 stāstus - starp tiem "Dāma ar sunīti," kura darbība daļēji risinās Krimā.
1927.gada 11.septembrī bija spēcīga zemestrīce, kas pat tika minēta Ilfa un Petrova "Divpadsmit krēslos."
II Pasaules karā (1939.-1945.g.). 1941.gada 7.novembrī vācu torpēdnesēja lidmašīna "Heinkel He-111" netālu no Jaltas uzbruka un nogremdēja krievu tvaikoni "Armēnija." Šī kuga bojāeja ir ierakstīta pasaules lielāko kuģu katastrofu sarakstā. Izglābties spēja tikai 8 cilvēki. Padomju laikā bojāgājušo skaitu minēja ka 5000, mūdienās min 7 un pat 10 tūkstošus.
1945.gadā te Livādijas pilī notika starptautiska Jaltas konference, kurā Staļins, Rūzvelts un Čērčils vienojās par Vācijas un Austrumeiropas sadalīšanu pēc uzvaras II Pasaules karā.

Aplūkojamie objekti.
Simferolopes-Jaltas trolejbusu līnija. Garākā pasaulē – 84 km. Iet no Simferopoles uz Jaltu.

Masandras vīna rūpnīca. Viena no lielākajām vīna kolekcijām pasaulē. Pats vecākais eksponāts - vairākas pudeles īsta heresa de la Frontera, kas darināts no 1775.gada ražas. Masandras rūpnīcas pašas kolekcija sākas ar 1894.gada ražu. Ir saglābta arī daļa no krievu caru kolekcijas.
Masandras vīnu kolekcija 3 reizes tika glābta no iznīcības - abu pasaules karu laikā, trešā reize - Jūlijas Timošenko valdīšanas laikā, kad tikai ar aktīvu rīcību izdevās nepieļaut rūpnīcas privatizāciju. Vācu okupācijas laikā vīnu kolekcija tika izvesta un glabāta Gruzijā.
Krievu ķeizari pavēlēja, ka vīni jāražo arī pašas impērijas robežās. Masandras apkārtnē 1894.gadā sāka celt apjomīgus vīna pagrabus, kas arī kļuva par nākamās rūpnīcas kodolu.

Livādijas pils. Te 1945.gadā notika starptautiska konference, kurā Staļins, Rūzvelts un Čērčils vienojās par Vācijas un Austrumeiropas sadalīšanu pēc uzvaras II Pasaules karā. Apskatāma tikšanās zāle – baltā istaba un galds tajā, uz kura tika parakstīti dokumenti. Var izlasīt 1945.gada 13.februāra Pravda numuru, kurā aprakstīti konferences rezultāti.
80.gadu beigās te kā restauratore strādāja latviešu dzejniece Liāna Lange.

Bezdelīgu ligzda. Uzcelta neogoticisma stilā 1912.gadā klintīs virs Jaltas pēc naftas magnāta Šteingela pasūtījuma. Ēkas gleznainais novietojums to padarījis par Jaltas un pat visas Krimas simbolu. Tur ir visai padārgs restorāniņš.
Interesanti, ka pils kopiju Rīgā, Tēriņu ielā 33 ir uzcēlis leģendārais latviešu nacionālais partizānis Kurts Grīnups.

Aipetra kalns. 1234 m augsts. Sezonas laikā iet ierūsējis trošu vagoniņš. 
Učansu ūdenskritums. 98 m augsts. 
Jaltas NLO nosēšanās platforma. (Ялтинская посадочная площадка НЛО)

Saites.
Krima.