Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Josemītu Valsts dabas parks

Yosemite National Park.
Viens no slavenākajiem ASV dabas parkiem, kas atrodas Kalifornijā, Sjerranevadas kalnu rieteņu nogāzē.

Apraksts. Platība - 3043,8 kvkm.
Ilgu laiku šie majestātiskie kalni un meži kavēja Rietumu kolonistu nonakšanu līdz Klusajam okeānam. Ieleja balto cilvēku atklāta vien 1852.gadā.
Dibināts - 1864.gadā kā rezervāts.
Ietver Mersedas upes Josemītu ieleju: garums 11 km, platums 800-1600 m, dziļums līdz 1500 m, un citas aizas ar vertikālām granīta sienām, ūdenskritumiem.
Josemītu ieleja tiek uzskatīta par klinšu kāpšanas Meku, to apmeklēt tiecas visi pasaules klinšu kāpšanas entuziasti. Tā ir tik sarežģīta, ka tikušas izdomātas jaunas klinšu kāpšanas tehnikas. Parasti entuziasti dodas iekarot 915 m augsto El Capitan granīta sienu. Nav atļauts veidot apmetnes pie klinšu sienām.

Daba. Skujkoku meži - trīs mamutkoku audzes.
Bagāta fauna: 78 zīdītāju sugas - lāči (baribali), melnastes brieži u.c. 200 putnu sugu.

Gadā apmeklē 2,5 miljoni tūristu.

Aplūkojamie objekti. 
Tiogas ceļš. Skaists, līkumots – tas novembra sākumā tiks slēgts, jo ziemas laikā braukšana būtu pārlieku bīstama. Uz ceļa daudzviet izvietotas zīmes, kas brīdina par lāčiem, lāču te tiešām daudz un ceļazīmes izliktas vietās, kur sadursmē ar auto kāds lāčuks ir gājis bojā.

Lembert Dome klints. Milzīga. Pa taku var klintij apiet apkārt un nonākt sākumpunktā.

Tenaja ezers. Tenaya Lake. Ūdens dzidri zilzaļš, paralēli ezeram stiepjas klintis.

Olmsteda punkts. (Olmsted point). Lieliska pieturvietiņa Tiogas ceļa malā – ar skatu uz Tenajas aizu (Tenaya Canyon).

Tulumnas milzu sekvoju audze. (Tuolumne Grove) Pa taku kāda jūdze jāmēro, kamēr tiek līdz slavenajiem milzu kokiem.

Tuneļa skats. (Tunnel View) Šķiet, šī ir populārākā skatu vieta Josemītu parkā. No rīta var redzēt romantiskā miglā tītu ieleju, bet pēcpusdienā jau aina var būt skaidrāka un var saskatīt arī varākas klintis, kas iepriekš bija slēpušās dūmakā.

Ūdenskritumi. Rudens nav labākais laiks, lai lūkotots ūdenskritumus, tie visvarenākie ir pavasarī un vasaras sākumā
Josemītu kaskāde Josemītikrīkā. (Yosemite fall) Viens no ASV (arī pasaules!) augstākajiem ūdenskritumiem – 727,5 m metrus augsts; augšējais ūdenskritums 425 m augsts. Ūdenskritums atrodas skaistā vietā – to ieskauj klintis un sekvoju meži. Vislabāk ūdenskritumu doties apskatīt laika posmā no marta līdz jūnijam.
Līgavas plīvura ūdenskritums. (Bridalveil fall
Ribona ūdenskritums. 484 m.

Ledāja punkts. (Glacier Point) Skatu vieta augstu kalnos, no kuras paveras elpu aizraujošs skats uz ieleju un vareno Hālfdomas (Half Dome) klinti.

Tūristam!
Mazas piebildes par praktiskām lietām, iesaka Baiba:
  -  brauciet uz Josemītu parku ar uzticamu auto, kam ir labas riepas un pilna bāka – lai nav lieku kreņķu. Ar šādu domu mēs savu sirmo Toyotu atstājām mājas un šim braucienam noīrējām krietni jaunāku braucamo;
  -  vēlams pašiem līdzi ņemt ēdienu un dzērienus, cik nu vajadīzgs, un nepaļauties uz to, kaut ko parkā varēs nopirkt uz vietas. Lai gan ASV valda skarbs kapitālisms, šeit nekādu bodīšu un kafejnīcu katrā ceļmaļmalā vis nebija. Ir daži suvenīru veikali, kuros var dabūt šādus tādus dārgus našķīšus;
  -  biļeti var pirkt iekšā braucot – vieglajam auto (neatkarīgi, iekšā ir 1 vai 5 cilvēki) biļete maksā 30$ un ir derīga vienu nedēļu – tās laikā var braukt no parka laukā un atkal atpakaļ cik tīk. Kopā ar biļeti piešķir arī parocīgu karti un Josemītu ikmēneša laikrakstu;
  -  naktsmājas iesaku meklēt ļoti savlaicīgi. Es to darīju 2-3 nedēļas pirms brauciena un iespējas bija diezgan ierobežotžas. Tuvējās pilsētās naktsmājas nelielai ģimenei (mēs bijām 3 lieli+ 1 mazs) var dabūt sākot no 160 $ par nakti, kas patiesībā Kalifornijai ir ļoti pieņemama cena. Par nedaudz mazāku naudu var palikt kempingos/ kalnu namiņos, tikai tur telpas jādala ar citiem ceļiniekiem.

Ko nu tur daudz… Josemīti ir fantastiski. Ja ir laiks, iespējas un patīk daudz staigāt, uz šo vietu droši var braukt vismaz un nedēļu- ko redzēt un darīt būs gana.

Saites.
Kalifornijas pavalsts.