Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Jungs un NLO

Slavenais šveiciešu psihologs un psihiatrs Karls Gustavs Jungs savos pētījumos nav vairījies pievērsties paranormālajām parādībām, tostarp izvirzījis tiem laikiem ļoti progresīvas hipotēzes NLO fenomena sakarā. Šis apstāklis ļauj mums Jungu ieskaitīt ufologu rindās.

Uzskati un pārdomas. Jungs kā viens no pirmajiem sāka apzināties, NLO fenomens var nebūt gluži fiziska rakstura, kamdēļ ir visai apgrūtināta tā izskaidrošana. Bez tam Jungs apjauta vēl ko: "Lai gan ziņojumi par NLO pirmo reizi parādījās presē tikai II Pasaules kara beigās, pats fenomens radās daudz ātrāk. Cilvēkiem bija iespēja novērot NLO XX gadsimta pirmajā pusē. Bet līdzīgu objektu apraksti parādījās daudz ātrāk, iespējams, vēl senatnē."
Tomēr atlikušajos savas dzīves trijos gados Jungs neatrada par iespējamu pamatīgāk iedziļināties NLO problemātikā. 
Pateicoties Junga darbiem un viņa pievērstajai uzmanībai arhetipiem un simboliem mēs vairs neuzskatām astrālo pasauli par neeksistējošu. Visos savos līmeņos tā ir cilvēku un garu apziņu tikšanās vieta. Tā ir pasaule, kas joprojām gaida savus atklājējus.

Darbi.
„Lidojošie šķīvīši: modernais mīts par novērotām lietām debesīs." (Flying Saucers: A Modern Myth of Things Seen in the Skies) 1958.gads. Laikam tieši viņš pirmais pievērsās NLO fenomenam, lai gan tolaik tas plašākai publikai bija visai nezināms temats. Lai gan notikums ar A.Kenetu jau bija ievadījis modernās ufoloģijas sākumu, tēma plašām sabiedrības masām vēl joprojām bija mazpazīstama. Šai darbā Jungs postulēja NLO tematiku kā jaunas folkloras paveidu. Viņš pats uzskatīja, ka 99% gadījumu NLO ir "garīgās realitātes produkts," tomēr bija visai norūpējies par to jaušami "fizisko dabu," kas, pēc Junga vārdiem, radīja "neatrisināmu uzdevumu pat labakajiem prātiem," pie kuriem viņš, bez šaubām, pieskaitīja arī savējo. "Vienīgais, ko mēs varam pateikt par NLO ar lielāku vai mazāku pārliecību - ka tiem ir virsma, kuru iespējams redzēt ar neapbruņotu aci un kas atstaro radaru starus."
Šai darbā viņš arī norādīja, ka NLO forma līdzīga aplim vai diskam, kas esot arhetipiska mandalas forma - vienotības iemiesojums. 
Jungs nepierakstīja NLO novērojumus bagātai iztēlei, bet izturējās pret to kā noslēpumu, kam ir psihiska nosliece. Viņš arī droši nav izpratis, vai NLO fenomenam ir arī fiziskā reālija jebšu tie attiecas tikai uz psihisko sfēru. Kopumā viņš NLO uzskatīja par zīmīgu svarīgām un, iespējams, arī bīstamām izmaiņām Rietumu sabiedrībā. Iespējams, ie nāk no haosa, kas valda kolektīvās bezapziņas dziļumos.
Citāts no darba: "Baumas par līdzīgu objektu fizisku eksistenci man rādās tik būtiskas, ka es jūtu sevī pienākumu, kā kādreiz, kad sākumā uz Eiropu virzījās notikumi, kas izrādīja uz to tik postošu ietekmi, izteikt brīdinājumu. Es zinu, ka, tāpat kā iepriekš, mana balss būs pārlieku vāja, lai piesaistītu vairākuma uzmanību. Mans stimuls nav pašapzinīgums, bet gan psihiatra sirdsapziņa, kas paģēr izpildīt savu pienākumu un sagatavot tos nedaudzos, kas spēj mani sadzirdēt, notikumiem, kas iezvana veselas ēras beigas."
Jungs atzīmē, ka NLO fenomens radies neilgi pirms astroloģiskā Zivs laikmeta pārejas Ūdensnesēja ērā. Vņš sasaistīja šīs parādības, it kā tā pāreja radītu spriedzi cilvēka dvēselē. Apaļajā NLO formā Jungs saskatīja ar "dzelzs priekškaru" atdalītās Rietumu pasaules bezapziņas kompensāciju, veltu mēģinājumu atgriezties pie pilnības, atspoguļojot simbolus no debesīm, kurās mīt dievi.
AstroloģiskāsZivs ēras sākums sakrita ar kristietības parādīšanos uz vēstures skatuves. Stingri to neapgalvojot, Jungs vedina uz domām, ka ūdensnesēja ēras uznāciens, pavadīts ar tik aizraujošām debesu zīmēm, var nozīmēt kristietības beigas Rietumos. Jungs arī baidījās, ka kristietība savas beigas sagaidīs kodolkatastrofas uguņos.
Jungs savā nelielajā monogrāfijā pievērsa uzmanību vairākiem antīkiem mākslas darbiem: 1566.gada Bāzeles attēlam, 1561.gada Nirnbergas attēlam, XVII gs. gravīrai ar svētceļnieka attēlu, XII gs. attēlu ar nosaukumu „Bērna augšanas ātruma palielināšana mātes klēpī” no Rūpertsbergas kodeksa.

Raksti.
NLO un kolektīvā bezapziņa.

Saites.
Karls Gustavs Jungs (1875.-1961.g.).
Ufologi.