Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Kārlis III (1759.-1788.g.), Spānijas karalis

Ceturtais Burbonu dinastijas Spānijas karalis no 1759. līdz 1788.gadam, arī Kārlis IV Neapoles - Neapoles un Sicīlijas karalis.

Radniecība. Māte - no Farnēzes dzimtas.

Dzīvesgājums. 

Kārlis III - arheoloģijas entuziasts un aizbildnis.
Izrakumi Pompejās. Tikai XVIII gs. vidū divu Sicīliju karalis Kārlis IV Burbons un viņa inženieris kavalieris Alkuberre, tikko kā atklājuši Herkulānu, nolēma mainīt izrakumu rajonu un rakt tur, kur hronikās bijušas norādītas Pompejas.
Izrakumi sākās 1748.gada 1.aprīlī. Darbos tika nodarbināti 24 cilvēki, no tiem 12 cietumnieki. Jau 6.aprīlī atrada pirmo lielo jauko sienas gleznojumu. 19.aprīli uzgāja pirmos mirušos: uz grīdas gulēja ģindenis, no kura rokām bija izripojušas zelta un sudraba monētas. Tomēr, nenojaušot, ka viņi uzdūrušies pašam Pompeju centram, izrakumu bedri atkal aizbēra un sāka rakt citā vietā. Atraka amfiteātra skatītāju rindas. Tā kā neatrada ne statujas, ne zeltu, tad atkal mainīja rakšanas vietu. Sāka rakt tagadējā Herkulānejas vārtu vietā un uzdūrās kādai villai, kuru nezin kādēļ sāka uzskatīt par Cicerona villu. Villas sienas rotāja skaistas freskas, kuras izgrieza, un visu atkal aizbēra.
Beidzot 1754.gadā Pompeju dienvidu malā uzraka vairāku apbedījumu un antīkas mūra sienas paliekas. Kopš tā laika izrakumi ar nelieliem pārtraukumiem noris līdz pat mūsdienām.
Kārļa IV iekārtotais muzejs pildījās ar atradumiem. Tas uz Neapoli pievilināja Eiropas skolotākos cilvēkus.

Aplūkojamie objekti.
Kārļa III vārdā nosauktā universitāte Madridē.

Saites.
Spānijas karaļi (?-patlaban).
Burboņu dinastija.