Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Kansi (1661.-1722.g.)

Biogrāfija. Visievērojamākais Cinu dinastijas imperators. Pie viena arī viens no visilgāk valdījušiem Ķīnas imperatoriem. Ķīnai mierīgs un pārticis laiks.

Ārpolitika. 1699.gadā devās karagājienā cauri Gobi tuksnesim pret Džungārijas (Oiratu) hanu Haldanu un sakāva to. Atkal nodibināja Ķīnas varu pār "rieteņu teritotijām," kuras apdzīvoja galvenokārt tjurku tauta - uiguri.

Avoti.
Biogrāfija. „Man jau drīz būs septiņdesmit gadu. Valstī valda miers, arī pārējā pasaule ir mierīga. Lai arī man nav izdevies uzlabot visas tradīcijas un paražas un padarīt visus cilvēkus bagātus un laimīgus, tomēr esmu neatlaidīgi pēc tā tiecies.”

Testaments, sastādīts 1717.gada ziemā. „Visi valdnieki, kas valdījuši Ķīnā, par pamatu rīcībai uzskatīja Debesu likumus un godbijību pret senčiem. Lai patiesi pildītu Debesu mandātu un ievērotu senču gribu, valdniekam jārīkojas šādi: jābūt labam pret visiem cilvēkiem un jāpulcina ap sevi spējīgākie; jārūpējas par cilvēkiem; jādomā par vispārējo labumu kā par vienīgo patieso labumu; jābūt uzmanīgam pret ierēdņiem; jākļūst par visas tautas tēvu; jāsargā valsts no jebkurām briesmām un gudri jāpārvalda tā miera laikā; vienmēr jābūt uzmanīgam un centīgam; jāsaglabā līdzsvars starp stingrību un labsirdību, principialitāti un mērķtiecību, lai varētu paredzēt valsts attīstību daudzus gadus uz priekšu. Tā ir jābūt vienmēr." 

Saites:
Ķīniešu imperatori.
Ķīnieši.