Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Kolja, Koljas valsts (XII gs.-1430.g.)

Pirmskolumba laika vārds "kolja" (colla) nozīmē - "kalnu iedzīvotāji."

XII gadsimtā aimari Altiplānas plakankalnē Titikakas ezera rajonā nodibināja Koljas valsti, kas pastāvēja 250 gadus līdz pat 1430.gadam, kad to iekaroja inki. Koljas valsts centrs bija nevis Tiavanaka vai Pumapunka, bet gan Antikolja, kas atrodas netālu no Punas pilsētas Titikakas ezera rietumu krastā. 

Koljas valstī valdnieki, kuru tituls bija zapana, apvienoja visas aimaru valodā runājošās Andu ciltis. Koljas valsts aizņēma lielu platību - no Dienvidperu pilsētas Arekipas līdz Kočavambas pilsētai Bolīvijā. Aimaru valstī ietilpa arī Čīles ziemeļi.

Koljas valsts eksistēja 250 gadu - no XII gs. beigām līdz 1438.g., kad inki ekspansijā uz dienvidiem pakļāva savai varai arī šo Andu novadu.
Aimaru valsts nav atstājusi Peru vēsturē tik spilgtas, tik acīmredzamas pēdas, kā nezināmie Tiavanakas kultūras radītāji. Aimariem nebija tik izcilu zināšanu astronomijā, kā Tiavanakas cēlājiem. Tāpat aimari nav uzcēluši nevienu pilsētu, nevienu celtni, ko varētu salīdzināt ar Tiavanakas/Pumapunkas megalītisko arhitektūru.

Sautes.
Aimāri.