Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Kastiljas ala

Ala Spānijā, kurā konstatēti paši vecākie alu zīmējumi Eiropā - ap 40 000 gadu.

Atrašanās vieta. Spānija, Kantabrijas province.

Atklāšana un pētījumi. Sienu gleznojumi Kastiljas un Altkserijas B alās, atbilstoši datējumiem, tapuši dažus tūkstošus gadu pēc mūsdienu cilvēku ierašanās Eiropā, taču nesen izteikti pieņēmumi, ka Kastiljas zīmējumi varētu būt krietni vecāki. 2012.gadā zinātnieki, kas iepriekš noteica alas vecumu ar aptuveni 40 800 gadiem, atkārtoti paņēma kalcija paraugus no Kastiljas disku un plaukstas nospiedumu attēliem, šoreiz tos iegūstot no dziļākiem sienas slāņiem, sasniedzot pigmentu, kas iepriekšējā reizē, domājot par attēla saglabāšanu, netika izdarīts. Rezultātiem drīzumā vajadzētu tikt publicētiem. Ja zīmējumu vecums pārsniegs 45 000 gadus, kas šobrīd tiek uzskatīta par senāko, iespējamo kromaņjoniešu ierašanās robežu, tad tos, ļoti iespējams, neatkarīgi, bez ietekmes no ārpuses, būs veidojuši neandertālieši. Esošās liecības pagaidām neļauj sniegt pārliecinošu atbildi uz šo jautājumu.

Atradumi.
Sarkanā diska attēls. 2012.gadā zinātnieku komanda britu arheologa Dr.Elistera Paika (Alistair Pike) vadībā, izmantojot urāna-torija datēšanas metodi, konstatēja, ka liels sarkana diska attēls uz Kastiljas alas sienas ir radīts vismaz pirms 40 800 gadiem.

Rokas konrūru attēli. 2012.gadā zinātnieku komanda britu arheologa Dr.Elistera Paika (Alistair Pike) vadībā, izmantojot urāna-torija datēšanas metodi, konstatēja, ka rokas kontūras attēls radīts pirms 37 300 gadiem.

Saites.
Alu māksla.
Alas.
Spānija.