Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Kopenhāgena

Dānijas galvaspilsēta.

Atrašanās vieta. Zēlandes salā.

Vēsture. 1167.gadā to dibinājis bīskaps Absalons, kas Zēlandes salas zvejieku pilsētiņu pārveidoja par plašu un tiem laikiem modernu tirdzniecības ostu. Pirmais pilsētas nosaukums bija vienkārši Osta (dāniski - Havn), bet vēlāk tā pārsaukta par Tirgotāju ostu (Kōbenhavn).
19??.gada 11.janvārī Latvijas jaunās valdības vadītājs Kārlis Ulmanis devās uz Kopenhāgenu, kur briti piešķīra jaunās Latvijas valsts armijai 5000 šauteņu un 50 ložmetēju.
1940.gada 9.aprīlī vācu nacisti bez cīņas ieņēma Kopenhāgenu.
Vājprātīgā imigrācijas politika novedusi pie tā, ka šodien pilsētā uzdarbojas tā sauktās “musulmaņu patruļas,” kas vēršas pret mūzikas atskaņošanu, alkohola lietošanu bāru terasēs, viņuprāt nepiedienīgu uzvedību publiskā vietā skūpstoties, utml.
Pilsētas varasiestādes paziņojšas par plāniem līdz 2040.gadam izveidot 9 mākslīgas salas Kopenhāgenas dienvidu piekrastē. Salu veidošana sākšoties 2022.gadā un jauno salu rajonu dēvēs par Holmeni.

Aplūkojamie objekti.
Apaļais tornis. Eiropā vecākā observatorija, kas vēl darbojas. Šai tornī Pēteris I esot pa spirālveida kāpnēm uzjājis ar zirgu. No 209 m augstuma paveras skaits skats uz pilsētu.

Birža. Celta 1620.gadā. Ar krāšņu torni.
Mājiņa Nr.67. Kopenāgenas vecpilsētā ir tā, kur dzīvojis pasaku teicējs Hanss Kristians Andersens.
Kristiansborga. Karaļa pils, kurā tagad strādā Dānjas parlaments.

Rozenborgas pils. Pili dibinājis karalis Kristians IV 17.gs. Pie tās nokļūst izejot cauri Karaļa dārziem (Kongens Have). Pils nesen restaurēta. Apmeklēāju zālē glabājas karaliskās rotaslietas. Krāšņākais eksponāts - karaļa Kristiana IV kronis.

Mazā nāriņa. 1,25 m augstumā, 175 kg smaga bronzas statuja. Atrdas ostā un to uzskata par Kopenhāgenas simbolu. Veidojis Edvards Ēriksens 1913.gadā pēc Hansa Kristiana Andersena pasakas par Nāriņu. To katru gadu apmeklē gandrīz miljons tūristu. 2010.gadā no aprīļa līdz novembrim Nāriņa dosies uz Šanhajas „Expo” izstādi. Tur viņa atradīsies baseina vidū, kuram ūdens arī tiks vests no Dānijas.Hansa Kristiana Andersena pasaku varonei Mazajai nāriņai par godu veidotā skulptūra ir viens no populārākajiem Dānijas galvaspilsētas Kopenhāgenas tūrisma objektiem. Šī iemesla dēļ tā kļuvusi par mērķi neskaitāmiem vandalisma aktiem.
Mazajai pasaku varonei divas reizes nogrieztas galva - pirmo reizi tas izdarīts 1964.gadā, bet otrreiz - 1998.gadā. Pirmajā reizē galvu atgūt neizdevās, bet otrajā tā anonīmi tika nogādāta uz kādu vietējo televīziju un vēlāk atkal pievienota statujai. Arī 1990.gadā bija mēģinājums skulptūrai nozāģēt galvu, bet huligāni nepaspēja savu darbu pabeigt līdz galam un aizbēga, atstājot 18 centimetrus dziļu griezumu. 1984.gadā statujai nozāģēja labo roku, bet jau pēc divām dienām divi jaunieši paši to atnesa atpakaļ. 2003.gada rudenī "Mazās nāriņas" postaments tika uzspridzināts, bet statujai tā rezultātā sakropļota labā plauksta un potīte.
2004.gadā pasaku varonei bija uzvilkts musulmaņu sieviešu tradicionālais tērps burka, protestējot pret Turcijas iespējamo pievienošanos Eiropas Savienībai, bet 2007.gadā viņa jau atkal bija ieģērbta tradicionālajās musulmaņu drēbēs un galvassegā.
Statuja arī vairākkārt aplieta ar krāsu. Zināms, ka pirmo reizi tas izdarīts jau 1963.gadā. 2006.gadā nāriņa aplieta ar zaļu krāsu, kurā bija ievilkts "March 8" jeb "astotais marts," kā arī rokā ielikts vibrators. Vainīgie un viņu motīvi nav noskaidroti, taču nojaušams, ka noziegums saistīts ar Starptautisko sieviešu dienu. "Mazo nāriņu" par savu "paziņojumu dēli" izmantojušas arī neskaitāmas citas organizācijas un kustības.
Tagad tai blakus taisās uzsliet 60 m augstu dzelzs skulptūru – Lielo Robertu.

Tivoli parks. XIX gs. atklātais atrakciju parks bērniem. Lielajiem sēdeklīši ir mazliet par šauriem. Maģiskas Tivoli gaismas – pastaigas.

Mākslas muzejs. (Ny Carlsberg Glyptotek) Iespaidīgs māslas muzejs, kas atrodas Dantes Plads 7. Svētdienās ieeja bez maksas.
Dibinājis XVIII gs. alus magnāts un filantrops Karls Jakobsens. Muzejā ir liela seno ēģiptiešu, grieķu un roiešu skulptūru kolekcija. Te glabājas arī Dānijas zelta laiku meitaru, kā arī Monē, Gogēna, Rodēna darbi.

Jaunā osta. (Nyhavn) To būvēt pavēlējis karalis Kristiāns V, lai nodrošinātu tuvāku pieeju jaunuzeltajam tirgus laukumam Kongens Nytorv. Ēkām krāsainas fasādes.

Dānijas Valts bibliotēka. Saukta par "Melno dimantu" dēl'savas tumšās un mirdzošās fasādes.

Universitātes jeb Latīņu kvartāls.
Šarlotenborgas pils.
Nosaukta karalienes vārdā.
Amalienborgas pils. Nosaukta karalienes vārdā.
Kristiānija. Kopenhāgenas hipiju brīvpilsēta.

Apskates objekti Kopenhāgenas tuvumā.
Louisiana - Modernās mākslas muzejs. Atrodas uz ziemeļiem no Kopenhāgenas.

Frederiksborga. Karaļu rezidence Kopenhāgenas pievārtē. Jāsēža vilcienā uz Hilleredu un pili var sasniegt 45 minūtēs. 
www.frederiksborgslot.dk

Saites.
Dānija.