Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Kaņepes

Āzijā izplatīts šķiedraugs.

Šķiedrvielām bagāti kultūraugi, bija pazīstamas arī Senlatvijā, no tām gatavotu substanci pieminējis Homērs un daudzi rakstītie avoti sniedz ziņas par kaņepju izmantošanu gan medicīnai, gan psihodēlisku stāvokļu sasniegšanai.

Galvenā psihoaktīvā viela - tetrahidrokanabiols.

Pirms vairāk kā 2000 gadiem Afganistānā no kaņepēm rafinēts hašišs, to veikušais tiek godāts kā svētais.

Balhā pirmsislāma laika svētais Bab Koo-i Mastan ("dievišķi trakais") pirmais rafinējis hašišu no kaņepēm. Jau vairāk kā 2000 gadu vietējie nāk lūgties pie viņa kapenēm. Iedomājas kādu vēlēšanos un nostiprina to uzpīpējot hašišu.

Kaņepju eļļa. To iegūst no kaņepju augu sēklām. Tās sastāvā atrodamas visas vērtīgās taukskābes magnijs, dzelzs, A, B, C, D un E grupu vitamīni. Eļļa lieliski mitrina ādu, piešķir tai elastību un maigumu, palīdz cīnīties ar dažādām ādas saslimšanām, piemēram, akni, psoriāzi un ekzemu. Eļļa uzlabo ar'matu struktūru, samazina to lūšanu, padara matus mirdzosākus un gludākus, atvieglojot to ieveidošanu.
Atsevišķi pētījumi liecina, ka kaņepju eļļa uzlabo sirds veselību un palīdz cīnīties pret depresiju un trauksmi.

Likumdošana. 2013.gadā par pirmo valsti pasaulē, kas legalizēja marihuānas lietošanu ne tikai medicīniskos nolūkos, kļuva Urugvaja. 
2016.gadā līdzīgu likumu pieņēma arī Kanādā, tad Meksikā, DĀR, Gruzijā un 18 ASV pavalstīs.
Daudzviet, piemēram, Čehijā, Portugalē, Lielbritānijā legalizēta marihuānas lietošana sāpju mazināšanai dažādu slimību gadījumos.
Nīderlandē un Spānijā "zālīte" oficiāli nav legalizēta, bet par tās lietošanu tāpat nesoda.
2021.gadā Malta kļuva par pirmo ES dalībvalsti, kurā legalizēta marihuānas lietošana nemedicīniskiem nolūkiem.

Marihuānas medicīniskais pielietojums. Kaņepju sastāvā ir aktīva viela tetrahidrokanabinols (THC), ko izmanto medicīniskiem nolūkiem.

Atradumi.
Gūšī kultūras apbedījumā. Izpētot šīs kultūras cilvēku atstātu apbedījumu Siņdzjanas provincē ZR Ķīnā, zinātnieki līdz ar citām kapa piedevām atrada labi saglabājušos marihuānas saišķi. Tie zaļojuši pirms aptuveni 2700 gadiem un, acīmredzot, tikuši kultivēti psihoaktīviem nolūkiem. Šī, laikam, ir senākā pašlaik zināmā liecība par kaņepju farmakoloģiski aktīvo vielu izmantošanu medicīniskām vai reliģiskām vajadzībām."
Kaņepes tika uzietas tikai 2 no 500 izpētītajiem kapiem. 789 gramus smagais kaltētu kaņepju saišķis bija ievietots ādas grozā un nolikts blakus Gūšī kultūrai piederoša vīrieša mirstīgajām atliekām. Arheologi noteica, ka mirušais, ap 45 gadu vecs vīrietis, piederējis sabiedrības augstākajam slānim un, ļoti iespējams, bijis šamanis.
Tuvāk par šo atradumu šeit.

Raksti.
Pirmie marihuānas lietotāji dzīvojuši Ķīnā.

Saites.
Kultūraugi.
Narkotiskie augi.


Saites.
Kultūraugi.