Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Kapelīni vaļa kauls

Vieta. Itālija, Toskānas novads.

Atradums. 1875.gadā profesors Kapelīni no Boloņas universitātes apmeklēja Sijēnas rajonu ar mērķi uziet nelielu vaļu fosilās atliekas. Viņam laimējās atrast lielu daļu pārakmeņota vaļa, kuru viņš izraka personīgi un nogādāja universitātē. Attīrot vienu no kauliem, profesors tajā pamanīja iegriezumu, kurš bija iegūts vēl pirms pārakmeņošanās. Pārakmeņotais kauls ir tik ciets, ka iegriezumu izveidot būtu ārkārtīgi grūti. Rūpīgāka kaula aplūkošana uzrādīja vēl 3 papildus iegriezumus, bet ne tik dziļus. Prtofesors Kapelīni secināja, ka tās ir senas ieroča pēdas, ar kuru dalīja gaļu. Šīs pēdas stipri atšķīrās no tām, kādas atstāj plēsēju pēdas. Lai pārliecinātos par savu secinājumu pareizību, viņš izpēīja arī mūsdienās kautus dzīvniekus un secināja, ka bojājumu veidi ir vienādi.
Kopumā iegriezumi tika atrasti uz daudziem šī vaļa kauliem: taču tikai mugurkaula virspusē un labās puses ribu ārējās virsmās, it kā valis būtu gulējis seklumā uz kreisā sāna, kur arī ticis sadalīts.
Ar ziņojumu par šo problēmu, profesors uzstājās 1876. un 1878. gadu starptautiskajās zinātniskās konferencēs. Sekoja diskusija, kuras rezultātā daudzi redzami zinātnieki viņa viedokli atbalstīja, neskatoties uz agrīno datējumu.
Pēcāk Itālijā atrasti vēl daudzi kauli ar līdzīgiem bojājumiem. Toskānas Finē ielejas atradumi nodoti Florences muzejā.

Vecums. Pliocēns, 2-5 miljoni gadu atpakaļ.