Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Ļeņina mauzolejs

Mauzolejs ar lielinieku apvērsuma vadoņa Ļeņina iebalzamētajām atliekām Maskavā, kas ir tāds viens no 5 totalitāro vadoņu mūmijām pasaulē.

Atrašanās vieta. Maskava, Sarkanais laukums, netālu no Kremļa sienas.

Vēsture. Būvēts 1929.-1930.g. Maskavas Sarkanajā laukumā pie Kremļa sienas.

Lai iebalzamētu Ļeņinu, lielinieki vērsās pie grupas, kas iepriekš bija iebalzamējuši slavenā krievu ārsta Pirogova līķi. 

Staļins blakus Ļeņinam mauzolejā. Dzīvs esot Staļins bija izteicis vēlmi, lai viņa mirstīgās atliekas iebalzamētu un noliktu mauzolejā blakus Ļeņinam. Pēc viņa nāves 1953.gada 5.martā tas arī tika izdarīts un mauzolejs oficiāli tika pārdēvēts par "Ļeņina un Staļina mauzoleju." Kad 1953.gada 17.novembrī vairāk nekā pēc 8 mēnešu pārtraukuma apmeklētājiem tika atvērts mauzolejs, nu tajā atradās divas mūmijas- Ļeņina un Staļina. Tikai 4 dienas pēc Staļina nāves - 1953.gada 9.martā, viņa ķermeni nolika mauzolejā apskatei blakus Ļeņinam. Tur viņš atradās mazāk kā 10 gadus un 1961.gada oktobrī viņu no turienes izņēma destaļinizācijas politikas ietvaros. Sarkanā zārkā PSRS diktatoru apglabāja pie Kremļa sienas.
Eksistē sazvērestības teorija par to, ka mauzolejā apglabāts ticis ne pats Staļins, bet gan viņa dubultnieks. Tā piemēram, ārstu pierakstos, kas pētīja Staļina ķermeni, nav nekādu atzīmju par kreisās rokas bojājumu, kāds ģenerālsekretāram bija. Tā arī radās baumas par to, ka Staļins miris ātrāk par 1953.gada 5.martu, bet varas iestādes samainījušas mirušo vadoni ar dubliera līķi, jo tām tas bijis izdevīgi politiskos nolūkos. Tomēr nekādu pierādījumu tam nav atrasts un viss palicis tikai baumu līmenī.

Ļeņina mūmijas kopšana. Saskaņā ar noteikumiem reizi 3 gados Ļeņinam jāmaina uzvalks. Pēdējo reizi tas esot darīts 2003.gadā, bet tagad valstij esot pietrūcis naudas. Ļeņina uzvalki tiek šūti pie dārga Šveices drēbnieka no auduma, kādu lielinieku vadonis bija iecienījis savas dzīves laikā.
Kopš 1992.gada valsts neesot piešķīrusi ne graša mūmijas uzturēšanai. 

Avoti.
Pāvela Lobkova filma par Ļeņina mauzoleju.

Saites.
Ļeņins (1917.-1924.g.).
Maskava.